Відпрацювання атак на критичну інфраструктуру – експерти про хакерську атаку на сайти міністерств

У ніч з 13 на 14 січня хакери здійснили глобальну атаку на сайти Кабінету міністрів та окремих міністерств. Також тимчасово недоступний сайт держпослуг «Дія».

У Міносвіти повідомили, що у зв’язку з глобальною атакою у ніч з 13 на 14 січня 2022 року офіційний сайт міністерства тимчасово не працює. У відомстві закликали користуватися іншими вебресурсами, зокрема офіційними сторінками міністерств у соцмережах.

На сайтах розміщене повідомлення: «Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп'ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі».

Повідомляється, що наразі тривають роботи з усунення несправності, а також працює кіберполіція. Зокрема, не працює сайт Кабміну, МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Міністерства захисту довкілля та Держказначейства.

На думку фахівців, атакували сайти установ російські хакери.

«Ці атаки співпали з початком навчань російських військ коло українських кордонів. Українські фахівці стверджують, що до складу цих військ входять підрозділи, які займаються кібератаками. На їх думку, цілком вірогідно, зараз іде відпрацювання моделювання цілеспрямованої атаки на критичну інфраструктуру, яка розпочнеться паралельно із початком військового вторгнення. І судячи з подій останніх днів ми до цієї війни слабко підготовлені», - пише у Фейсбуці політолог Віктор Таран.

Він озвучив сподівання, що після сьогоднішніх атак прихильники суцільної діджиталізаціі державних процесів та адепти он-лайн виборів як мінімум призадумаються, бо впровадження цих механізмів без належного захисту може призвести до катастрофічних наслідків.

Леся, 14.01.2022 09:02



Вибір редакції

Найпопулярніші новини