Олещук: Санкції - не тотожні до кримінального переслідування або вироку

Правова підстава для оголошеного рішення про санкції щодо нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука – фінансування тероризму. Медведчук і нардеп Тарас Козак (разом з тими, на кого у них все записано) використовували для фінансування своїх компаній схеми, що пов'язані з державою-агресором і окупованою територією.

«Це важливо, бо законодавство допускає впровадження санкцій проти громадян України лише за фінансування тероризму. Таким чином, виходить, що відтепер фігурант санкцій одержує статус "спонсора тероризму". Водночас, санкції - не тотожні до кримінального переслідування або вироку. Це механізм термінового регулювання, який можна застосовувати згідно з чинним законом України "Про санкції" та Конституцією України, і який не скасовує кримінальне переслідування. Але кримінальний процес це довго – мінімум на роки. А санкції можна впровадити значно оперативніше», - написав у Фейсбуці політолог Петро Олещук.

Окремо передбачено і удар, що є, значною мірою, «символічним».

«Мова про обмеження проти легендарних літаків та компаній, на яких останні "висіли". Всі пам'ятають, яку реакцію викликали свого часу регулярні переміщення цих літаків між Києвом та Москвою. Чому б це не було зробити років 6 тому? Питання залишається риторичним. Ні, я розумію, що тоді закону про санкції не було, але його можна було розробити та реалізувати. Поки хтось не розбудував бізнес-імперії з продажу нафтопродуктів, які використовувалися для фінансування медіа-імперій», - відзначає політолог.

Зараз, говорить він, багато розмов про те, що можлива реакція з боку Кремля у найочевидніший для них спосіб - шляхом загострення на Донбасі. Судячи з наявності "закритих" рішень РНБО якраз з цих питань, це розуміють усі.

«Водночас, сам "Мінський процес" зайшов у глухий кут, і це всі розуміють. Які би жести доброї волі не демонструвала Україна, Росія не відійде від своєї позиції, згідно до якої "мир" - це, фактично, капітуляція України. Тому очікувати успішних переговорів найближчим часом все одно не доводилося. Водночас, Росія використовувала переговорний процес як затягування часу, займаючись у цей момент підривною діяльністю всередині України», - додав Олещук.

Леся, 19.02.2021 20:31



Вибір редакції

Найпопулярніші новини