Безпечний регіон: у Івано-Франківську нацгвардійці продемонстрували правоохоронні спроможності своїм колегам із Румунії

50-й полк Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України, що дислокується в Івано-Франківську, із робочим візитом  відвідала група військовослужбовців Жандармерії Румунії. Основна мета приїзду – огляд правоохоронних спроможностей гвардійців, а також обмін досвідом у сфері підтримки громадської безпеки, повідомляє прес-служба Нацгвардії.

Іноземну делегацію очолив головний інспектор Жандармерії Румунії округу Марамуреш полковник Петру Флорістеану. Приїзд румунських партнерів проходив в рамках спільного проєкту «Підвищення можливостей транскордонного співробітництва», у якому 50-й полк НГУ виступає партнером.

Протягом візиту іноземці оглянули транспортні та спеціальні засоби, форму одягу та екіпіровку, яка використовується особовим складом гірсько-патрульної роти під час виконання завдань у гірській місцевості.

Румунським колегам представили засоби, які закуплялися у рамках цього та інших проєктів. Це, зокрема, мобільний центр психологічної підтримки, оптичні прилади, транспортні засоби, бодікамери, навігаційне обладнання, квадроцикл та снігоход.

Водночас іноземні колеги мали змогу переглянути практичні дії військових нарядів під час режимно-обмежувальних заходів на мобільному посту контролю, порядок роботи мобільного резерву гірсько-патрульної роти під час проведення розвідки гірської місцевості, захист особового складу при застосуванні правопорушниками вогнепальної зброї, його нейтралізація.

«Уперше до цієї військової частини я приїздив у 2015 році. Тоді ми спільно починали нашу довготривалу співпрацю із підвищення правоохоронних спроможностей як румунських жандармів, так і українських гвардійців. Сьогодні мені приємно бачити, що наша робота приносить вагомі результати. Одним з таких досягнень є створення за нашої підтримки гірсько-патрульного підрозділу, який уже кілька років підтримую безпеку громадян в гірській та лісистій місцевості даного регіону», – розповів полковник Петру Флорістеану.

За словами підполковника Віталія Гузія, начальника служби міжнародної технічної допомоги управління міжнародного співробітництва Головного управління НГУ, проєкт націлений на підтримку безпеки громадян у прикордонному регіону.

«Аналогічний захід проходив три тижні тому в Жандармерії Румунії округу Марамуреш. Там ми мали змогу подивитися такі ж правоохоронні навчання у виконанні наших румунських партнерів і перейняти у них ті знання та навички, які потрібні нам тут, в Україні. Усе це робиться для того, аби протидіяти злочинності та оберігати громадський спокій українського населення із використанням передового європейського досвіду», – запевнив офіцер.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року 50-й полк Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України переміг у відкритому конкурсі на отримання гранту в розмірі понад 200 000 євро (близько 5,3 млн грн). Кошти були виділені гвардійцям в рамках Спільної Операційної Програми «Румунія – Україна 2014—2020», яка фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства.

Завдяки перемозі у конкурсі військова частина отримала змогу взяти участь у чотирьох спільних із жандармерією Румунії проєктах за тематикою «Запобігання та боротьба з організованою злочинністю, співпраця сил безпеки». Заходи цієї Програми уже активно проходять в прикордонних районах України та округах Румунії. Основним учасником проєктів Програми визначено 50-й полк Нацгвардії, особовий склад якого виконує правоохоронні завдання у Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях, а також має у своєму складі гірсько-патрульну роту, яка забезпечує громадську безпеку в гірських регіонах.

Результатом успішної реалізації проєктів стане збільшення ефективності підрозділів НГУ та Жандармерії Румунії у спільній боротьбі з транскордонною організованою злочинністю, збільшення рівня довіри населення прикордонних територій до правоохоронців та поінформованості про їх діяльність. Це також дозволить вивчити та впровадити в діяльність передовий європейський досвід, позитивно вплине на підвищення якості виконання завдань з підтримання громадської безпеки по обидві сторони кордону та покращить криміногенну ситуацію в регіоні загалом.

Леся, 04.11.2020 17:59



Вибір редакції

Найпопулярніші новини