Укази про присвоєння дипломатичних рангів народним депутатам мають бути скасовані, бо порушують закон – Яременко

Петро Порошенко присвоїв найвищі дипломатичні ранги нардепам Володимиру Арєву та Артуру Герасимову.

Пункт 24 статті 106 Конституції України надає президенту України право присвоювати «вищі дипломатичні ранги», проте що це за ранги і порядок їх присвоєння встановлює Закон України «Про дипломатичну службу». Зокрема, п.1 статті 24 цього закону чітко встановлює, що дипломатичні ранги присвоюються дипломатичним службовцям. Про це у Фейсбуці пише дипломат Богдан Яременко.

За його словами, народні депутати в силу вимог Конституції та законів не можуть поєднувати депутатську діяльність з будь-якою іншою, а тому не мають права і не можуть бути дипломатичними службовцями. Також в законі вказано, що дипломатичні ранги Надзвичайного і Повноважного Посла, які отримали нардепи, присвоюються дипломатичним службовцям президентом України за поданням міністра закордонних справ України.

«Тому у ситуації з присвоєнням дипломатичних рангів народним депутатам майже гарантовано йдеться про порушення вимог Закону. Або міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним і президентом Порошенком, якщо перший вніс на розгляд незаконні подання, а другий їх розглянув, або лише президента Порошенка, якщо він присвоїв дипломатичні ранги без подання міністра закордонних справ», - вражає Яременко.

За його словами, той факт, що народні депутати отримали дипломатичні ранги, які згідно закону можуть отримувати лише представники виконавчої гілки влади, може свідчити і про порушення у цій ситуації президентом України конституційного принципу незалежності гілок влади.

«Оскільки в цій ситуації йдеться про порушення вищими посадовими особами держави Конституції та законів, вона, на мою думку, має велике суспільне значення і повинна бути повністю з’ясована. Не виключено, що в МЗС України і в Адміністрації Президента України з цього приводу мають бути ініційовані службові перевірки, і в разі потреби - службові розслідування. У цій ситуації я не погоджуюсь з тими критиками президентських указів, які стверджують, що присвоєння нижчих дипломатичних рангів могло би виглядати виправданим. Це все рівно було б порушенням закону. Переконаний, що укази про присвоєння дипломатичних рангів народним депутатам мають бути в той чи інший спосіб скасовані», - вважає Яременко.

Леся, 20.05.2019 07:07



Вибір редакції

Найпопулярніші новини