"Угорницька афера"

Активіст «Громадського Форуму» Юрій Соловей в гонитві за наживою хоче позбавити іванофранківців рекреаційної зони?

Відомо, що Івано-Франківськ посідає друге місце в Україні за інтенсивністю будівництва житлових будинків. На цьому постійно наголошує міська влада, проте чомусь замовчують той факт, що у місті чи не найменше рекреаційних зон, спроектованих й облаштованих для відпочинку. Крім парку культури і відпочинку ім. Т. Г. Шевченка та парку Воїнів інтернаціоналістів, у місті є ще якихось два-три скверики. Та якщо міряти кількість зелених зон на душу населення, то слід врахувати і рекреаційні зони ближніх сіл, які підпорядковуються Івано-Франківській міській раді.

Проте з’ясувалося, що всупереч генплану рекреаційні зони у селі Угорники (а може й не тільки там) вже віддали під забудову житлових будинків.

На межі між Івано-Франківськом та Угорниками при дорозі нещодавно великим парканом обгородили приблизно 20 30 соток землі, яка за генеральним планом міста визначена як рекреаційна зона. Тому стало цікаво, як має бути облаштована ця невелика ділянка, призначена для відпочинку. Інтуїція чомусь підказувала, що цю землю збираються використати зовсім «не за цільовим призначенням». І вона не підвела…

Оскільки село Угорники підпорядковується Івано-Франківській міській раді, то будь-яке будівництво має погоджуватися із планувальним органом, яким є Управління архітектури та будування Івано-Франківської міської ради, куди ми й звернулися із проханням роз’яснити ситуацію.

Заступник головного архітектора Івано-Франківська Ігор Чолій розпочав розмову з того, що кожна сільська рада місцевого самоврядування за ЗУ «Про місцеве самоврядування» є розпорядником своїх земель. Тому органи місцевого самоврядування інколи шукають додаткових джерел фінансування, таким чином підтримуючи свою життєдіяльність, а тим більше, коли земля вільна від забудови. Чи не натякає Ігор Петрович на корупцію в місцевих органах самоврядування?

Що ж, початок цікавий. Проте, найцікавіше попереду.

Архітектор розказав, що на земельній ділянці, яка нас зацікавила, Угорницька сільська рада рішенням сесії від 1 червня 2007 року надала дозвіл на будівництво житлових будинків приватному підприємцю Єлізаветі Ярославівні Соловей та ПП «Карпат-Інтур».

Будуватись на цій території, за словами І. Чолія, мають два дванадцятиповерхові житлові будинки. Архітектор сказав, що зауваження містобудівельної ради з цього приводу були, але є рішення сесії, тому, мовляв, вже нічого не можна зробити.

Зауважимо, що рішенню сесії сільради про дозвіл на будівництво мав би передувати дозвіл на розробку проекту відведення ділянки землі. Потім цей проект потрібно погодити із землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронними і санітарно-епідеміологічними органами, органами архітектури та охорони культурної спадщини й одержати висновок державної землевпорядної експертизи.

Щоб отримати хоч якесь підтвердження того, що весь цей процес отримання дозволу на будівництво відбувався законно, І. Чолій порадив звернутися у сільську раду села Угорники.

МІСТИЧНІ ТАЄМНИЦІ

Голова Угорницької сільської ради Любов Атаманчук підтвердила той факт, що частину землі району «Рінь» (саме там за генпланом міста мала би бути рекреаційна зона) орендують приватне підприємство «Карпат-Інтур» та підприємець Єлізавета Соловей. З рішення сесії зрозуміло, що обгороджені приблизно 20 30 соток землі — це тільки початок будівництва. Адже насправді цим забудовникам відведено більше чотирьох гектарів землі. Більше того, голова сільради повідомила, що більше, як 4 га також орендує в тому районі приватне підприємство «Мехбуд», яке, за документами, також має намір забудувати частину так званої рекреаційної зони житловими будинками. Отож сумарна кількість відведеної для будівництва землі у районі «Рінь» села Угорники становить майже 9 га.

А якщо врахувати ще те, що архітектор І. Чолій натякнув, що вже вздовж річки Бистриця Надвірнянська всі ділянки вже нібито роздані, то можемо втішити жителів Угорників та Івано-Франківська — ніякої запланованої рекреаційної зони, очевидно, у них не буде.

Та отримати документального підтвердження про те, що можна забудовувати рекреаційні зони житловими будинками в селі Угорники, нам так і не вдалося.

Виявляється, що нинішній голова сільради Любов Атаманчук обійняла цю посаду у квітні минулого року внаслідок трагічних обставин — колишній голова сільради помер. І, як з’ясувалося пізніше, очевидно, «забрав з собою» всі таємниці, пов’язані із цією справою.

Крім договорів оренди у сільській раді, за словами голови, немає жодних документів, пов’язаних із забудовою рекреаційної зони. Договори оренди, як сказала Л. Атаманчук, зареєстровані 3 травня 2006 року.

Цікаво, що у цей же день, 3 травня 2006, відділом екологічного контролю за використанням земель в Івано-Франківській області із сільської ради, напевно, із метою перевірки, були вилучені всі документи, пов’язані із цією справою.

За словами Л. Атаманчук, ці документи не повернулися у сільську раду до сьогоднішнього дня. Очевидно, «перевіряють» досі.

Як на мене, то документи зникли майже містично. Виникає підозра, а може їх не було взагалі? Зараз нинішня влада переконує, що всі ці афери почав попередній голова сільради, проте документально підтвердити це ніхто не може. Зрозуміло, якщо так грубо порушується законодавство, то найкраще валити все на одну людину, тим більше, якщо вона вже померла…

А ТЕПЕР ПРО ЗАБУДОВНИКІВ…

Якщо ж із Угорницької сільської ради документи, пов’язані із забудовою рекреаційної зони, кудись зникли, то логічно припустити, що копії документів, які б підтверджувала законність забудови рекреаційної зони житловими будинками, повинні бути у самих забудовників.

Щоб отримати хоч якусь інформацію про забудовників, ми подали запит в реєстраційну палату виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, в якому попросили надати інформацію про державну реєстрацію приватного підприємця Єлізавети Соловей, ПП «Карпат-Інтур» та ПП «Мехбуд».

Проте результати виявилися не дуже втішними.

Підприємства «Карпат-Інтур» за юридичною адресою не виявилося. Контактний телефон підприємства «Мехбуд» виявився телефоном взагалі іншої будівельної фірми. В результаті довгих і складних пошуків нам вдалося все таки дізнатися телефон керівника «Мехбуду» Арсена Тимчишина. Проте дати якийсь коментар з приводу забудови рекреаційної зони в Угорниках він відмовився — зіслався на зайнятість.

Єдиним підприємцем, якого ми майже одразу знайшли за юридичною адресою, виявилася Єлізавета Соловей. Та й вона не прокоментувала, яким чином на рекреаційних зонах будуть будуватися житлові будинки.

Сказала, що всіма справами, які пов’язані із будівництвом в Угорниках, займається її довірена особа, а сама вона нічого сказати не може, бо не має з собою ніяких документів. Проте, як зв’язатися з цією особою, вона не сказала. Натомість пообіцяла, що її довірена особа знайде нас сама.

Отож, розмов на тему забудови рекреаційної зони в селі Угорники самі забудовники, м’яко кажучи, уникають. Довірена особа Єлізавети Соловей на зв’язок не вийшла, тому ми дозволили собі припустити, що це може бути її чоловік, він же — чи не головний «опозиціонер» до міської влади, голова організації «Громадський форум» Юрій Соловей.

Нагадаємо читачам, що громадська організація «Громадський форум» прославилася в Івано-Франківську тим, що, нібито, постійно захищає всіх «ображених» міською владою іванофранківців. Звичайно, ми не дуже віримо в усі опозиційно-популістські заяви «форумців», на кшталт закликів до зниження тарифів, боротьби з корупцією у ЖЕО і т. п.

Проте все таки вирішили спитати у Юрія Солов’я: як він, у той час як «Громадський форум» наполегливо бореться із корупцією міської влади, дозволив своїй дружині затіяти досить таки сумнівне будівництво, позбавити іванофранківців останніх зон відпочинку?

У телефонній розмові Ю. Соловей, не заперечивши своєї причетності до угорницької землі, повідомив, що говорити на цю тему не буде, тому що він хворий. Потім сказав, що взагалі він не повинен це нам коментувати, але сказав зателефонувати наступного дня.

Хоча пан Юрій відмовився поговорити про забудову рекреаційної зони та «механізми» отримання ласих земельних ділянок в обласному центрі, як виглядає, всупереч чинному законодавству, та нам все таки хочеться вірити, що можливо він колись і дасть відповідь на це запитання. І не тільки газеті «Репортер», а, можливо, й міліції та прокуратурі (якщо їм це цікаво…).

Хочеться також спитати у правоохоронних органів, чому ніхто не робить великої проблеми з того, що порушено норми забудови за генеральним планом міста? Адже це за ст.21 Земельного кодексу України дає підстави для того, щоб визнати недійсним рішення сільської ради про надання земельної ділянки; визнати недійсними всі угоди щодо земельних ділянок, а також притягнути до кримінальної відповідальності осіб, винних у порушенні порядку встановлення та зміни цільового призначення земель.

І знову таки це ніхто не поспішає робити. Простіше відкоригувати генеральний план міста. Як пояснив архітектор Ігор Чолій, управління архітектури Івано-Франківської міської ради розіслало листи в усі підпорядковані міській раді сільради з проханням подати відкориговані проекти планів своїх сіл. Зараз відкоригований генплан затверджено міською радою тільки у селі Микитинці.

А до того часу, як буде готовий генеральний план міста, на рекреаційних зонах в Угорниках вже, мабуть, виростуть житлові будинки. Адже виходить, що простіше забудувати територію, а під неї вже намалювати план.



За матеріалами газети «Репортер» №8 від 21 лютого 2008 р.
old_editor, 17.03.2008 21:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини