Зброя із зони АТО поширюється по території України із швидкістю епідемії – журналіст

Журналіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«В часи афганської війни в радянській армії приймалися надзвичайні заходи по контролю військовослужбовців, котрі поверталися із зони бойових дій на територію СРСР на предмет провозу зброї. Нині це контролювати не під силу як Україні, так і Росії з США в тому ж таки Афганістані, Іраку.

Байдужість громадян збільшує вірогідність повторення трагедій. Нині похизуватися «сувенірами з АТО» може будь-хто. Немає біди, коли це відстріляний одноразовий тубус від гранатомета чи гільзи. Гірше, коли на пляшку горілки (чи самогону), блок сигарет вимінюються бойові гранати чи стрілецька зброя та набої до неї. На жаль, із зони АТО все те добро «неконтрольоване» по території України поширюється із швидкістю епідемії. Зброї стає все більше, купівельна вартість її стрімко падає.

Кілька місяців тому на території Надвірнянської міської ради мав місце безпрецедентний випадок - правоохоронцями було вилучено своєрідний арсенал, який зберігався в приміщенні однієї з громадських організацій. До речі, офіс, наданий на безоплатній основі, цій ГО, розміщений в цоколі будівлі (колишній штаб цивільної оборони), над ним саме бухгалтерія, юридичний та загальний відділ. Дякуючи пильності небайдужих громадян, правоохоронці вилучили вибухові пристрої, сумарних еквівалент котрих, по приблизних оцінках, може становити 10 кілограм тротилу. Коли здійснювалося знешкодження цих боєприпасів на полігоні, то навіть бувалі МНСники-сапери були подивовані силою вибуху.

Нині кримінальна справа розглядається в суді».

Нагадаємо, 20 травня, у Надвірнянському районі сержант ВСУ кинув гранату у відвідувачів кафе, дев’ять людей отримали поранення. Згодом стало відомо, що гранату Ф-1 кинув під двері закладу уродженець Донецької області.



Леся, 21.05.2018 09:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини