В Івано-Франківську представили план реформи пасажирських перевезень

Українська Галицька Партія звернулась до міського голови Руслана Марцінківа із конкретним планом змін у галузі пасажирських перевезень. Бо якщо не братись негайно за реформу, то транспортну галузь чекає колапс, застерігають активісти.

Незадоволення станом міського пасажирського транспорту громадянами, постійні претензії перевізників, хаотичні спроби реформувати систему перевезень збоку влади – це характерні риси транспортної галузі більшості українських міст, й Івано-Франківська у тому числі.

«Міська влада активно розвиває комунальний транспорт. Але він становить лише 20% ринку міських пасажирських перевезень. Тому, це добре, та, на жаль, недостатньо. Причому комунальне підприємство «Електроавтотранс» є відверто збитковим, - розповіла під час брифінгу голова Івано-Франківського осередку УГП Наталія Сербин. - Приватні перевізники вимагають підвищення ціни за проїзд. Хоча, у договорах прописана ціна 4 грн і про жодну компенсацію пільг не йдеться. Автобуси не оновлюються, в салонах не чисто».

На думку активістів, місту бракує цілісної стратегії розвитку ринку міських транспортних перевезень. Аби реформувати ринок УГП пропонує:

- в першу чергу  змінити механізм відбору перевізників.  Не роздавати маршрути, а закуповувати  послугу  з перевезення пасажирів.  Основним критерієм відбору має бути ціна за 1 км проїханого шляху. Закупівлю проводити через систему «Прозорро».

- впровадити електронний квиток.

- управління міськими пасажирськими перевезеннями передати окремій управляючій компанії, це дасть можливість запровадити якісний менеджмент.

- водії не повинні мати справи з грошима та квитками, а пасажири мають отримати  можливість купувати квитки через усі можливі нині засоби, починаючи від кіосків і закінчуючи інтернет-банкінгом.

- створити рівний доступ до ринку перевізникам різних форм власності. Комунальні транспортні підприємства, які сьогодні є збитковими, можна передати у концесію.

«В результаті впровадження таких ключових змін, на ринок зможуть вийти добросовісні перевізники, громада Івано-Франківська отримає кращі послуги, а якісне управління пасажирськими перевезеннями наблизить  нас до європейських стандартів», - переконані активісти.

Зі своїми пропозиціями Українська Галицька Партія звернулась до Івано-Франківської міської ради, а також направила звернення до Міністерства інфраструктури України. Оскільки впровадження деяких пропозицій потребує внесення змін у відповідні закони. 

Леся, 21.02.2018 09:38



Вибір редакції

Найпопулярніші новини