Російські військові хочуть мати міжнародний статус на Донбасі. Відчуваєте, куди дує цей вітер з Москви? - Марчук

МЗС Росії рівно за день до обміну зробило заяву і остаточно оголосило свою позицію по війні на Донбасі. Зокрема, в Росії вражають, що миротворці можуть бути тільки охоронцями патрулів СММ ОБСЄ.

«Тобто ніякими миротворчими справами вони займатися не повинні. Будуть просто бодігард і не більше. А патрулі СММ ОБСЄ згідно її мандату можуть тільки спостерігати, фіксувати і верифікувати те, що вони бачать, і ні в якому разі ні в що не втручатися - це означає, що ніякої миротворчої місії не буде. До того ж патрулі СММ ОБСЄ сьогодні дуже серйозно обмежені в свободі пересування на тимчасово окупованих територіях, не кажучи вже про зону вздовж українсько-російського державного кордону. Сподівання на те, що бойовики раптом відкриють їм доступ до всієї території і до будь яких об'єктів - це дитяча ілюзія. Тобто все буде так як є зараз тільки з особистими охоронцями патрулів СММ ОБСЄ - максимальне обмеження в їх пересуванні і ніякого доступу до кордону», – пише у Фейсбуці представник України у безпековій групі на переговорах у Мінську Євген Марчук.

У Росії вважають, що Україна має вийти на прямі переговори з лідерами ОРДЛО і про все домовлятися з ними.

«Тобто, у вас там громадянський конфлікт, от і самі домовляйтеся. А всі санкції проти Росії мають бути скасовані. Відносно виходу Росії із СЦКК знову наводиться ряд надуманих проблем про умови праці і т.п. До речі, умови проживання і взагалі побуту, безпеки абсолютно однакові як і для наших військових», - відзначає Марчук.

Проте, за його словами,в заяві є ключова фраза, яка стосується того, як Росія бачить майбутній статус російських військових в складі СЦКК: «Это должен быть международно утвержденный кодекс отношения к нашим офіцерам».

«Ось де собака зарита - в международно утверждённом кодексе. Тобто в якомусь спеціальному кодексі, затвердженому в ООН. А де ж іще? Це ж не сфера ОБСЄ. Тобто де-факто мова йде про статус миротворців. Чи чого? А наші військові в складі СЦКК також повинні мати якийсь міжнародно затверджений кодекс, чи ні? На своїй території? Навряд чи. Тобто російські військові повинні мати такий статус (кодекс), а українські - ні. Відчуваєте, куди дує цей вітер із Москви», - відзначив Марчук.

Леся, 28.12.2017 07:23



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини