У Мінську спробують домовитися про оголошення перемир’я на час новорічних свят – Марчук

Завтра, 20 грудня відбудеться останній в цьому році 73-ій раунд переговорів в Мінську. В порядку денному робочої групи з питань безпеки, яку я представляю від України, сім важких питань, про це у Фейсбуці написав представник України у підгрупі із питань безпеки Євген Марчук.

«Але найпершим буде спроба домовитися про припинення вогню по всій лінії зіткнення хоча б на період новорічно-різдвяних свят і зимових канікул. Як цього досягти - технологія напрацьована і апробована, Вона спрацювала в 2016 році, коли тоді вдалось утримати режим повної тиші на протязі 6 тижнів. Так звані хлібне і шкільне перемир’я в 2017 році були невдалими», - відзначив Марчук.

За його словами,  дуже важливу роль в забезпеченні цієї технології відіграють військові Спільного центру контролю і координації (СЦКК), куди входять українські і російські військові. На відміну від патрулів СММ ОБСЄ , вони мають повноваження і можуть швидко втручатися в ситуацію, щоб припинити порушення режиму тиші. Російські військові - в порушення з боку ОРДЛО, а українські - з боку ЗСУ.

«Акція російського керівництва по відкликанню своїх військових із складу СЦКК практично унеможливить забезпечення режиму тиші, навіть якщо домовленість завтра буде досягнута.  До того ж, відкликання російської частини СЦКК однозначно призведе до ліквідації цієї структури. Це погано. Крім того, це своєрідний шантаж , намагання  вивести нас на прямі переговори з бойовиками ОРДЛО і поганий симптом взагалі», - додав Марчук.

Нагадаємо, минулого тижня Росія повідомила про те, що має намір відкликати своїх офіцерів із СЦКК. За попередньою інформацією, росіяни мають покинути центр контролю і територію України 19 грудня.

Леся, 19.12.2017 07:54



Вибір редакції

Найпопулярніші новини