На Прикарпатті задокументували 417 фактів невиконання батьками обов'язків щодо виховання дітей – Алла Бойчук

Щомісяця прикарпатські правоохоронці виявляють і беруть на облік по кілька нових кризових сімей. Загалом під контролем працівників ювенальної превенції наразі перебуває близько 250 сімей. Про це повідомила начальник сектору ювенальної превенції УПД ГУ Нацполіції в області Алла Бойчук.

За її словами, це число не є сталим, адже якщо батьки виправилися, навели лад в оселі і загалом забезпечили належні умови проживання та виховання дітей, сім’ю знімають з обліку.

«Проте, як не прикро, в силу різних обставин з’являються нові проблемні сім’ї. Загалом від початку цього року працівники поліції Івано-Франківщини задокументували 417 фактів невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей. Варто зазначити, що дедалі частіше про випадки, коли через безвідповідальність батьків діти опинилися в небезпеці, повідомляють небайдужі цілком сторонні люди. Тут спрацьовують можливості і соціальних мереж, і мобільного зв’язку. Працівники поліції детально вивчають кожну ситуацію і відповідно реагують на такі факти. Якщо є нагальна потреба, дитину вилучають з сім’ї і поміщають до спеціальних закладів – Центрів соціально-психологічної реабілітації. Такі наразі діють в Івано-Франківську та в селі Мединя Галицького району», - розповідає Алла Бойчук.

Після того, як дитина потрапляє в центр реабілітації, соціальні служби підбирають соціальний супровід, допомагають сім’ї, адже трапляються випадки, коли батьки мають бажання виховувати дітей, але опинилися у складних життєвих обставинах і просто не можуть вирішити ті чи інші проблеми самотужки. Якщо вдається виправити ситуацію, то дитину повертають в сім’ю, якщо ж ні - вирішується питання про позбавлення батьківських прав. 

«Слід наголосити, що працівники поліції діють передусім в інтересах дитини і позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу. Адже якщо дитині у центрі реабілітації навіть значно краще з точки зору забезпечення побуту, то поряд з цим вона не має можливості спостерігати за сімейним устроєм і надалі, вже в дорослому житті, не матиме зразка для побудови власної родини», - відзначає Алла Бойчук. 

Леся, 09.11.2017 15:05



Вибір редакції

Найпопулярніші новини