У селі Медуха відбулися урочистості з нагоди 130-річчя від дня народження Дмитра Вітовського

Сьогодні, 8 листопада, в селі Медуха Галицького району відбулися урочисті заходи з нагоди 130-річчя від дня народження сотника Українських Січових Стрільців та Міністра оборони Уряду ЗУНР Дмитра Вітовського. Уродженець Медухи Дмитро Вітовський був ініціатором Листопадового Зриву коли Січові Стрільці 1 листопада 1918 року перебрали владу у Львові внаслідок чого була проголошена ЗУНР, про це в коментарі «Малакаві» сказав голова партії «ОУН» Віталій Цапович.

До Медухи разом з оунівцями молодшого покоління прибули й старійшини ОУН Павло Лаврук ветеран Дивізії «Галичина», Іван Палагіцький та Ілля Сливінський ветерани ОУН і УПА. Батьки Павла Лаврук та Іллі Сливінського теж були Січовими Стрільцями. ОУН подарувала школі села Медухи синьо-жовтий прапор з портретом Дмитра Вітовського.

«До слова слід зауважити що в Івано-Франківську з початку 90-х років є вулиця Дмитра Вітовського, але ні меморіальної дошки, ні барельєфа одному із творців ЗУНР міська влада так і не спромоглася встановити хоча Станиславів (Франківськ ) був другою столицею ЗУНР. Промовистим є і той факт, що пам'ятник діячам ЗУНР на вулиці Грюнвальдській, біля якого полюбляють піаритися міські чиновники, встановлений не за кошти міського бюджету, а коштом мецената Івана Войцюка, котрий працював двірником в США, зароблені кошти витрачав на спорудження пам'ятників визначним українцям», - розповів Цапович.

Леся, 08.11.2017 15:38



Вибір редакції

Найпопулярніші новини