Збільшення фінансування галузі та тривалості середньої освіти – прикарпатський нардеп розповів про закон «Про освіту»

Народні депутати ухвалили базовий закон «Про освіту». Нардеп від Прикарпаття Юрій Соловей розповів про новинки, які чекають на освітянську галузь.

За його словами, по-перше на порядок збільшується фінансування галузі. Так не менше 7% ВВП щорічно складатиме фінансування освітньої галузі (для прикладу оборона 5%). Мінімальний посадовий оклад педагогічного працівника становитиме 3 мінімальні заробітні плати, який суттєво зростатиме з підвищенням кваліфікаційного рівня. 

По-друге збільшується тривалість повної середньої освіти до 12 років, при цьому вона ділиться на початкову освіту, тривалістю 4 роки, базову середню освіту тривалістю 5 років та профільну середню освіту тривалістю 3 роки. 

«По-третє в результаті непростих дискусій чітко врегульовано питання мови навчання в державних та комунальних закладах для національних меншин.  А ще навчальні заклади отримують законодавчо закріплену фінансову автономію, запроваджується конкурсний відбір керівництва шкіл, ліквідовується атестація шкіл, зменшується роль місцевих управлінь освіти. Це тільки невеликий та базовий перелік змін», - говорить Соловей.

Леся, 06.09.2017 09:54



Вибір редакції

Найпопулярніші новини