Активіст Чекригін розповів деталі затримання ФСБ

Володимир Чекригін - громадський активіст, правозахисник, член Івано-Франківського осередку Української Галицької Партії. У 2014 році він був змушений покинути рідний Крим через переслідування і переїхав на проживання до Івано-Франківська. В понеділок його з колегами затримала ФСБ Росії на адміністративному кордоні між Херсонською областю та анексованим Кримом. Там вони виконували місію Кримської правозахисної групи.

Зараз із правозахисниками все в порядку. Їх відпустили ближче до вечора того ж дня. Вчора вони вже працювали у Херсоні. Продовжували моніторинг роботи державних установ, що надають свої послуги кримчанам.

Коли ж Володимира та його колег із Кримської правозахисної групи затримали, вони займалися перевіркою контрольного пропускного пункту «Каланчак», що у Херсонській області. В процесі перевірки перемістились у так звану буферну або нейтральну зону. Але, як виявилось згодом, нейтральної зони вже не існує. Як розповів Володимир, практично, за КПП вже починається окупована територія. Там правозахисників і затримали.

«Українські війська та російські окупанти тепер стоять майже у притул – відстань між ними не перевищує 10 метрів. Звичайному громадянину візуально ідентифікувати людину у камуфляжі як співробітника прикордонної служби ФСБ з відстані кількох метрів майже неможливо. Особливо коли ти пересуваєшся автомобілем. До того ж окупанти зняли прапор зі свого так званого «часового шлагбауму» (з рос. - чатовий, вартовий), що був єдиною ознакою того, що це вже з їхньої точки зору була лінія «державного кордону», - розповідає Володимир Чекригін. - Причому «часовой шлагбаум» - це просто назва – ніякого шлагбауму на відміну від українського КПВВ, там немає – лише кілька бетонних плит та палаток, таких самих як і в українських військових. Враховуючи невеличку відстань та відсутність прапору – все це виглядало як продовження українського посту. Як з’ясувалось пізніше, пошкоджений вітром прапор РФ було знято за годину до нашого приїзду, щоб замінити пошарпаний вітром на новий. Коли ми повертались додому – новий прапор вже висів і його, справді, було б важко не помітити, якби він там був на початку нашої поїздки».

За правилами після перетину «часового шлагбауму» заборонено зупинятись, розвертатись чи виходити з машини не доїхавши до російського пункту пропуску і не пройшовши там паспортний та митний контроль. Таким чином Володимира з колегами затримали та доставили на МАПП «Армянськ» для притягнення до відповідальності за «порушення».

«Спочатку нас допитав штатний співробітник ФСБ, що знаходився у пункті пропуску. На нас хотіли скласти адмінпротокол. Але коли встановили наші особи і зрозуміли, що ми не пересічні громадяни, а представники правозахисної організації, яка активно займається висвітленням порушень в окупованому Криму на міжнародному рівні, то ситуація склалась досить загрозливо, - пригадує Володимир Чекригін. – Повторний допит тепер вели на камеру і чекали прибуття оперативної групи ФСБ. Та тут можливо спрацювало те, що на українській стороні одразу піднявся неабиякий шум у пресі та державних структурах. Колеги звернулись у ПАРЄ, СБУ видало публічний коментар, на кордон приїхали представники ОБСЄ. Ймовірно, російські силовики не були зацікавлені у зайвому шумі. Тому нас відпустили, виписавши протоколи про адмінпорушення і штрафи у дві тисячі рублів кожному». 

Леся, 15.03.2017 11:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини