Російські приватні військові кампанії - міф кремлівської пропаганди

Нещодавно в ЗМІ вийшла стаття, в якій розповіли відразу про кількох убитих в Сирії росіян, які отримали Орден Мужності посмертно. Правовий статус загиблих росіян не ясний, адже офіційно про ці втрати ніхто не говорив, тому мова, швидше за все, йде про так званих «приватників» - бійців приватних військових кампаній (ПВК).

Однак, спробуємо розбиратися зі ступенем їх «приватності» та звернемо увагу на факти. ПВК умовного Вагнера готується на базі 10-ї окремої бригади спеціального призначення ГРУ в Молькіно, звідки їх відправляють на Донбас та на державних літаках в Сирію. Їх лікують в державних військових госпіталях, а якщо вбивають, то вони отримують державні нагороди.

При цьому, про нагородження бійців цих «приватних» армій державними нагородами вже не раз писали в російській пресі. Зокрема, на святкуванні 23 лютого та 9 травня в Молькіно ордени «Мужності» та «За відвагу» отримували як присутні військовослужбовці, так і «посмертно» відсутні.

Вам не здається, що немає в Росії ніяких ПВК? Адже що таке «П» в абревіатурі ПВК? «П» означає - приватна. Але якщо все в цій «П» ВК фінансується державою і робиться на базі державних структур, а в підсумку їм ще й нагороди видають державні, то виходить, що це просто ще одна державна військова структура.

У Росії немає ніяких «ПВК», а є «ДВК» - державна військова компанія, інакше кажучи «російська армія» або «російські спецслужби». Те, що ЗМІ чомусь називають такі структури «приватними», всього лише продовження лінії російської пропаганди, коли очевидного факту раптом дають неочевидне ім'я, яке згладжує і змінює акценти.

У Криму замість логічного і правильної назви «російська армія» або «російські окупанти» всі ЗМІ як заведені використовували термін «зелені чоловічки» або «ввічливі люди».

В результаті ЗМІ надали військову агресію Росії в Криму і її солдатам зовсім іншу конотацію і, як би ненароком, зіграли на руку російській пропаганді. Можливо, більшість людей дійсно робили це не зі зла - ось тільки ті, хто вкинув ці терміни в ужиток, прекрасно знали, що роблять. Коли вам замість терміна «російська армія» на Донбасі чи в Сирії розповідають про якісь «приватні» армії, то просто запитайте себе, чому ці «приватники» на повному забезпеченні держави - від підготовки, доставки і лікування до посмертного вшанування військовим орденами?

Російські «ПВК» - це просто російська армія і спецслужби, які хочуть приховати свою присутність в тому чи іншому регіоні.

Леся, 07.11.2016 15:51



Вибір редакції

Найпопулярніші новини