Депутат родом із Франківська став лідером не підтримки закону про відкритість роботи парламенту

Верховна Рада не підтримала закон про відкритість роботи парламенту, комітетів та депутатів та повернула його на доопрацювання в комітет. У результаті, закон, який максимально відкривав протоколи, стенограми, звіти про відрядження, кошти за проживання та проїзди, кошторис Ради, запити депутатів та відповіді на них, відкладено в довгу шухляду, написала у Фейсбуці нардеп Світлана Заліщук.

«Головним лідером не підтримки виступив, як не дивно, Руслан Князевич і на фракції БПП, і під час обговорення в залі з аргументацією “чому ми себе не поважаємо, і так вже все відкрито, а єдині новели закону – це звіти за відрядження і проживання депутатів”. Пан Князевич, до якого я ставилася завжди з повагою, можливо, втратив відчуття за десять років у ВРУ, що звітувати за гроші – це не право нардепа, це його святий обов’язок. Чому з такою поблажливістю деякі політики ставляться до фінансових звітів не дуже зрозуміло», - написала Заліщук.

За її словами, цей закон був зареєстрований одним з перших у Раді колишніми журналістами, ще тоді, коли на деякі комітети журналістам в принципі не можна було прорватися, а про публікацію протоколів можна було мріяти. Справді, розпорядження спікера Володимира Гройсмана багато питань вирішили, але його добру волю треба перевести в статус закону. Спікери міняються, обов’язок звітувати має залишитися правилом, відзначила нардеп.

«Окрім іншого, вже два роки поспіль Рада не показує людям свій кошторис. На фоні підняття всіх тарифів і пропозиції людям затягнути паски – це мало б стати стратегією показувати, що влада максимально відкрита і кожну копійку може виправдати. Це частина суспільного контракту. Хтось з депутатів назвав цей закон історичний. Я так не думаю, він не історичний. Але цей закон – тест для політика. Якщо відкривати фінансову інформацію – це не повага до себе, то пора на політичну пенсію», - написала Заліщук.

Леся, 11.05.2016 12:45



Вибір редакції

Найпопулярніші новини