Відмова від дитячих щеплень може зірвати євроінтеграцію України

            Приблизно з десять років тому в нашій державі почалась шалена і розгорнута піар-компанія скерована на дискредитацію будь-яких щеплень. Часто-густо структури, зацікавлені в знищенні українців як нації використовували брудні прийоми пропаганди. Куплені шпальти газет, проплачені сюжети на телеканалах... Пересічним громадянам втлумачували в голову меседж про те, що після щеплення дитина обов'язково захворіє. Що не чисті на руку медики за великі гроші пропонують неякісну сиворотку. А працівники Міністерства охорони здоров'я чи не лопатою громадять грошики на “відкатах” купуючи для потреб українців весь світовий лікарський непотріб.

            Вся ця брехня призвела до того, що рівень вакцинації населення України впав до мінімального. І як логічний результат маємо спалах епідемії поліомієліту на Закарпатті.  Власне для того, щоб подолати весь цей інформаційний негатив і привернути увагу до проблеми щеплень як в цілому, так і власне проти поліомієліту у Львові відбувся  круглий стіл «Поліомєліт повернувся в Україну: захист дітей - справа кожного». В ньому взяли участь   члени Національного комітету Поліо Плюс в Україні (від Ротарі), представники Міністерства охорони здоров’я України, ВООЗ та ЮНІСЕФ, лікарі-фахівці, публічні особи,молоді матері та студенти медики.

 -Ініціатором проведення круглого стола є Ротарійський Національний комітет Поліо Плюс Україна , щоб донести до батьків та молодих сімей правдиву інформацію  про необхідність та безпеку щеплень, - наголосила організатор круглого столу, член Ротарі клубу Львів Княжий Мирослава Новосільська.- Для цього ми запросили привідних фахівців медиків, які можуть надати широку і кваліфіковану інформацію про необхідність вакцинації. Загалом Ротарі клуб бореться з таким захворюванням як поліомієліт вже понад тридцять років. І на жаль, якщо це раніше було за кордонами нашої країни, то тепер ця біда прийшла і до нас. Ми не переконуємо батьків. Ми даємо інформацію. Правдиву і ґрунтовану на клінічних дослідженнях.

Для подолання спалаху поліомієліту в Україні показник рівня імунізації населення країни має становити щонайменше 95% протягом трьох турів. За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України, по результатам другого туру щеплено 75,1% (1 681 384 українських дітей) від запланованої кількості дітей віком від 2 місяців до 6 років. 

Відносно низькі показники другого раунду пов’язані з викривленням інформації щодо вакцин та вакцинації, зі спекуляціями навколо цієї теми, які зараз активно розповсюджуються в інформаційному просторі. Це призводить до низького рівня довіри у суспільстві, і до позапланової кампанії, і до вакцинації як такої.

Нас захистили наші батьки, давши нам весь спектр вакцинації проти захворювань, - зазначила лікар-епідеміолог обласної клінічної лікарні Наталя Тімко. - Ми намагаємось проводити роз'яснювальну роботу. Так у кожній поліклініці міста Львова існує “школа імунізації”. В ній починають працювати ще з вагітними жінками. Власне там розповідають про небезпеку захворювань від яких є щеплення, скільки щеплень потрібно зробити, як визначити якість вакцини.

До речі статистика щеплень у Львові так само як і по всій Україні досить сумна. Наприклад на кінець минулого від поліомієліту було щеплено всього близько 51 відсотку дітей. Що це означає? Перш за все, це небезпека захворіти. Однак так би мовити “власна справа-власне здоров'я” має в даному випадку і світовий резонанс. Відмовляючись від щеплень українці не розуміють, що це стає значною перешкодою для світової інтеграції України. Справа в тому,що якщо Україну визнають скажімо державою не вільною від поліомієліту, то в'їзд до нас іноземців з розвинутих країн буде значно обмеженим. А всім нам доведеться забути про вільне пересування в межах Європи. Тобто на євроінтеграції України можна поставити хрест.

Нехтувати щепленнями у наш час це не просто нехтувати надбаннями світової медицини за останні дві тисячі років — це безвідповідально і до своїх дітей і до соціуму в якому ти мешкаєш, - зазначає вчений генетик Біллефельського університету Тетяна Грень. - На сьогодні щеплення це найкраща профілактика хвороб, яку могла створити світова медична думка. Глибоко помиляються ті, хто вважають, що щеплення чи відмова від нього, це особиста справа батьків. Адже можливо так — вашій дитині пощастить і вона не захворіє на той самий поліомієліт. Але... Ніхто не дасть гарантії що вона не стане переносником хвороби. А про те, на що ви прирікаєте свою дитину годі і говорити. Завдяки безвідповідальності батьків. Їй доведеться все життя “ходити по лезу ножа” граючи в своєрідну “російську рулетку” де на кону здоров'я і життя.

Андрій Бруківка. 

Леся, 01.02.2016 07:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини