Дорога - царство машин, де людина, як антилопа в преріях – правила безпеки від громадського активіста

Протягом останнього часу на дорогах Прикарпаття різко зросла кількість ДТП. Дуже часто аварії трапляються на пішохідних переходах.

Щоби убезпечити пішоходів, громадський активіст Анатолій Мицкан на своїй сторінці у Фейсбуці написав кілька порад пішоходам.

«Друзі, сьогодні став свідком зіткнення автівки з пішоходом...так бачу, останнім часом це суттєва проблема, тому дозвольте трохи розповісти з власного багатого водійського досвіду про пішоходів. 10 простих правил, які, можливо, комусь врятують життя! Прохання дочитати до кінця без упередженості!

1) Перше і головне правило будь-якого пішохода: ПДР існують і для пішоходів теж, а не тільки для водіїв!!! 
2) Дорога - царство машин, де людина на двох ногах апріорі як антилопа в преріях, де царюють леви! ЗАВЖДИ, переходячи дорогу (байдуже де: чи на переході, чи ні) - вертіть головою, як антилопа серед левів! Ви маєте бути впевненими у власній безпеці! Ніколи не покладайтесь на те, що водій подбає про Вашу безпеку!
3) НІКОЛИ не запихайте навушники у вуха, коли Ви стаєте пішоходом!!! Ви маєте чути, що діється довкола (від бібікання автівки, до скрежету гальм).
4) ЗАВЖДИ переконуйтесь у тому, що Ваші дії безпечні для Вас і для всіх оточуючих!!! Насамперед це стосується переходу дороги! Переконуйтесь у безпечності таких дій перед тим, як їх здійснити!!!
5) НІКОЛИ не перебігайте дорогу!!! НІКОЛИ!!! Коли Ви біжите, Ви втрачаєте контроль над ситуацією: Ви не встигаєте помітити все на дорозі! Йдіть швидко, але дивіться в обидва боки! Тільки не біжіть!!!
6) Не забувайте, що наявність пішохідного переходу ЖОДНИМ ЧИНОМ не є наявністю безпеки під час переходу дороги!!! НІКОЛИ не переходьте дорогу на переході, не переконавшись у безпеці такого маневру! Вертіть головою!!! Дивіться уважно за ситуацією! Часто пішоходи НЕ ДИВЛЯТЬСЯ нікуди, крім зебри перед носом! Різко повертають з тротуару на зебру і валять, як танки! Ніколи так не робіть! ЗАВЖДИ ЗУПИНЯЙТЕСЬ перед зеброю!!! ЗАВЖДИ! Хоч на секунду! Переконайтесь у тому, що перехід безпечний!!! Особливо це актуально взимку! Водій може гальмувати, але на ожеледі його всерівно несе. ТАк само це актуально в темну пору доби, коли зустрічне авто сліпить і Ви на переході просто НЕПОМІТНІ!!! Тому Ви маєте контролювати ситуацію, а не валити зеброю, не звертаючи ні на що увагу!
7) ПЕРЕХОДЬТЕ ДОРОГУ В ДОЗВОЛЕНИХ МІСЦЯХ!!! Як часто до переходу 20 метрів, а пішоходи валять дорогою...
8) Завжди контролюйте ситуацію. Не відволікайтесь ні на що! Не читайте ні газет, ні телефона в русі! Слідкуйте за всім, що діється довкола! Робіть те саме, що робить водій: вся увага на дорозі!
9) Запам'ятайте просте правило: пішоходи на дорозі - те саме, що автівки на тротуарі! Бути там можна, але швидко і безпечно для всіх!
10) Мабуть, найважливіше правило: краще поступитись комусь чимось, аніж мати посмертну табличку "він був правий". Немає значення, чи праві Ви, чи ні, чи порушуєте щось, чи ні! Значення має тільки те, чи живі і здорові і Ви, і інші учасники мото-пішохідного руху! Будьте вкрай уважні!» - написав Мицкан.

Леся, 05.12.2015 12:52



Вибір редакції

Найпопулярніші новини