Якщо виборець взяв гроші у кандидата, то його святий обов’язок голосувати проти нього – політолог

Виборча кампанія у Чернігові на 205 мажоритарному окрузі показала, які негайно треба внести зміни у законодавство, аби не допустити повтору, скажімо на місцевих виборах, які мають відбутися 25 жовтня.

Зокрема політолог Олександр Палій вважає, що потрібно ввести кримінальну відповідальність за підкуп виборців.

Про це він написав на своїй сторінці  у Фейсбуці.

«Виборча кампанія на Чернігівщині чітко доводить необхідність трьох речей:

1) Слід ТЕРМІНОВО криміналізувати підкуп на виборах у всіх його формах (років до 5-7 тюрми) і передбачити РЕАЛЬНУ можливість скасування результатів виборів у разі перемоги того, хто вдавався до підкупу (на всіх виборах - національних і місцевих).

2) Слід СКАСУВАТИ СКРІЗЬ вибори відносної більшості (в один тур), які є профанацією демократії, оскільки збільшують вагу політичних технологій, підкупу, махінацій, технічних кандидатів, змови кандидатів тощо. На виборах у два тури треба було б ефективно підкуповувати десятки тисяч, а не сотні й тисячі осіб, що значно ускладнило б підкуп.

3) Нарешті, слід привчати громадян, що якщо вже вони по бідності чи убогості вляпалися в таку неприємність, як взяти гроші у кандидата, то голосувати ВСУПЕРЕЧ узятим грошам - їхній святий обов’язок», - написав політолог.

 

Леся, 24.07.2015 18:40



Вибір редакції

Найпопулярніші новини