Щоби протягнути зміни до Конституції, Банковій потрібні голоси «Опозиційного блоку» - депутат

Запропоновані Банковою зміни до Конституції у частині децентралізації не мають нічого спільного із реформами і не несуть жодного позитиву для громад, лише безпрецедентне посилення президентської вертикалі.

Про це в коментарях «Малакаві» сказав депутат Івано-Франківської обласної ради Юрій Романюк

За його словами, можна говорити про те, що власне, саме префекти, яких делегує на місця Президент, будуть концентрувати у своїх руках всю владу, а не виконкоми, як очікувалося.

«Головам нових виконкомів, обраних радами, делегується лише вичерпний перелік обмежених повноважень. Контролювати виконкоми будуть префекти. Тобто Конституційними змінами і надалі закладається абсурдне двовладдя в виконавчій гілці владі. ОДА, РДА ніби ліквідовуються, їх функції ніби передаються виконавчим органам рад, а вся повнота влади залишається у префектів, які ще й отримують прокурорські обовязки», - каже Юрій Романюк.

Він відзначає, що на виході такої реформи громади отримають послаблені виконавчі комітети рад без впливу і повноважень.

«Вони будуть підконтрольні і підзвітні раді, а ради і виконкоми підзвітні префектам. Так в чому суть реформування ролі місцевого самоврядування?» - запитує депутат.

За його словами, очевидно, навмисно проект змін до Конституції не публікують, у ньому може ховатися будь-що. Ймовірно, що наступного тижня у четвер, коли мають розглядати конституційні зміни, депутатам їх роздадуть за годину до голосування, щоби вони навіть не мали можливості із ними ознайомитися.

«Таким чином ці зміни будуть просувати у Верховній Раді. Але коаліція їх не підтримає. Без голосів «Опозиційного блоку» і голосів депутатських груп, зміни не вдасться проголосувати», - каже Романюк.

Леся, 10.07.2015 17:59



Вибір редакції

Найпопулярніші новини