Якщо з грецької кризи належних висновків не зроблять, на ЄС може чекати розпад - економіст

Сьогодні лідери країн-членів Єврозони проведуть позачерговий саміт щодо грецької кризи.

«Проводячи паралелі з Україною, яка теж має значний зовнішній борг, вважаю, що дефолту Греції ніхто не хоче і його, зрештою, вдасться уникнути. Євросоюз має піти на певний компроміс, адже дефолт стане дуже дошкульним ударом для євроспільноти із економічної, і з політичної точки зору. Так само західні кредитори зроблять все можливе для уникнення дефолту Україною, що теж (як і Греція) має чималий зовнішній борг», - пише на своїй сторінці у Фейсбуці голова Асоціації економістів Андрій Новак.

За його словами, усе-таки кредиторам у підсумку краще піти на реструктуризацію боргу, ніж після дефолту не отримувати нічого.

«Тому я впевнений, що і грецька боргова історія, і українська все-таки завершиться (в тій чи іншій формі) домовленістю.

Водночас грецька криза є тривожним дзвіночком для ЄС. Євроспільнота має розробити чіткі принципи і формули, щоб усі країни-учасники були у рівних умовах. І щоб не було ситуації, коли, наприклад, зараз у Євросоюзі 5-7 держав як локомотиви тягнуть всю економіку ЄС, а решта членів унії паразитують на цих локомотивах, лише вимагаючи додаткових грошей. Якщо з грецької кризи належних висновків не зроблять, на ЄС може чекати розпад», - говорить Новак.

 

Леся, 22.06.2015 15:01



Вибір редакції

Найпопулярніші новини