Коломияни невдовзі можуть отримати погодинну подачу води

Вже сьогодні коломияни отримують інформацію про те, що невдовзі подача води у житловий фонд міста може здійснюватися погодинно.

Як пояснюють мешканцям працівники водоканалу, на сьогодні повноцінно оплачують використання води лише 50% населення. Таку інформацію мешканцям міста озвучують неофіційно.

Нагадаємо, що вже довший час коломияни платять за воду вдвічі більше, як мешканці Франківська. Начебто є якийсь "космічний кредит", який водоканал вже багато років не може погасити, а завищений тариф - це спосіб погасити кредит від Європейського банку п`ятирічної давності.

Про водну проблему на своїй сторінці у Фейсбуку написав і депутат облради Юрій Романюк.

"В Коломиї водоканал збудований на нижчій відмітці горизонту, а ніж рівень міста! ЦЕ - проектна помилка часів СРСР. В зв"язку з цим вода в місто попадає НЕ самоплином з верхнього горизону до нижчого, а навпаки: з нижчого наверх, завдяки потужним насосам, які споживають левову вартість тарифу на електроенергію, які подають воду в місто. Таким чином, громадяни міста років 50, витрачають шалені гроші на виправлення проектної помилки. Раніше, коли потужно працювала промисловість, яка споживала багато води і платила за воду за підвищеними тарифами, вартість води для населення компенсувалася дотацією від промисловості. Тепер, коли промисловості майже вже НЕмає і компенсувати витрати нікому, люди вимушені самі платити за дорогу воду зі своєї власної кишені", - пояснює політик.


Також він запропонував два варіанти вирішення проблеми, кожен з яких дороговартісний, але перспективний:

"Що робити? Які пропозиції?
1) потрібно, або вишукувати гроші на облаштування сонячних панелей потужністю, яка здатна компенсувати потребу в електроенергії, що з часом здешевить вартість води, і НЕ допустить її суттєвого зростання.
2) будувати новий водозабір і очистку води на горизонті, на 20-30 метрів вище від рівня міста Коломиї, щоб очищений водяний потік самоплином тік в місто, з тиском від 2-3 атмосфер, без витрат електроенергії на насоси подачи води.
Найкраще - обидва проекти одночасно! Бо, за рахунок високого екологічного тарифу на електроенергію у 5-6 грн/кВт, від продажу у мережу Обленерго, можна компенсувати цю саму енергію в денний час за звичайним тарифом для промисловості, а у нічний час, за ще нижчим на 50% тарифом. Короче, одні позитиви!
Головне тепер питання - де і як знайти 1-2 млн.євро в ЄС?
"



Леся, 22.06.2015 07:56



Вибір редакції

Найпопулярніші новини