Журналісти з тривогою підбивають підсумки першого місяця роботи Голови МОЗ

Журналісти оцінили перший місяць роботи нового керівника Міністерства охорони здоров'я. До Олега Мусія виникло багато запитань. Зокрема, йдеться про непослідовність кадрової політики міністра, пише автор статті на ЦЕНЗОР.НЕТ, внаслідок чого люди з команди "попередниці" Раїси Богатирьової залишаються на посадах:

"Незважаючи на ярі заклики Мусія щодо чистки рядів корупціонерів серед чиновників МОЗ, два заступники Богатирьової (Толстанов і Богачев) і досі обіймають ці ключові посади відомства. Причому, Богачев є керівником апарату та відповідає за тендерні закупівлі".

Олег Мусій не раз заявляв про необхідність жорстокої боротьби із корупцією, однак досі не назвав конкретних фактів зловживань. Проте, вже є кілька прикладів, коли чиновники, які не влаштовують Мусія з тих чи інших причин, отримують від нього ярлик корупціонерів без жодних публічних роз'яснень, - йдеться у статті Леоніда Ісакова.

Зокрема, Олег Мусій у ЗМІ неодноразово називав корупціонером Олексія Соловйова, керівника Держлікслужби, не наводячи належних доказів. Міністр заявив, що значною складовою у ціні на ліки є виплати хабарів, "сірих грошей" при реєстрації ліків та перевірці умов їх виробництва. У цих схемах начебто задіяні Держлікслужба та Державний експертний центр.

"Мусій робить висновок, що у всьому винні саме створені в Держлікслужбі схеми. Однак, Державний експертний центр, який реєструє ліки, є дочірнім підприємством МОЗ України і не підпорядковується Держлікслужбі. Навпаки, він підпорядкований Міністерству. То чому Мусій досі не звільнив керівника Центру Олену Нагорну? Або не ініціював розслідування щодо корупційних схем у підконтрольному йому підприємстві?" - запитує автор статті.

На його думку, новий керівник МОЗ продовжує лінію своєї попередниці, не схвалюючи безстрокових реєстраційних свідоцтв для лікарських засобів та безстрокових ліцензій на медичну практику. Раїса Богатирьова свого часу виступала проти прозорості, адже у цьому процесі реєстрації були задіяні сотні фірм-прокладок, посередників та інших тіньових гравців.

Також Олег Мусій уже встиг жорстко розкритикувати ухвалений Верховною Радою Закон України "Про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров'я". Автор статті нагадує, що перед тим, як закон ухвалила конституційна більшість, його прийняття понад рік гальмувало лобі колишнього міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової.

Не додає новому міністрові авторитету і те, що він назвав вітчизняних виробників фірмами-"розливайками" закордонного продукту. Лише 5% продукції Мусій чомусь вважає "істинно вітчизняними".

Крім того, журналісти вважають необґрунтованою позицію голови МОЗ щодо продажу кодеїновмісних препаратів. Хоча міністр визнає, що кодеїнові таблетки від кашлю масово вживають з метою наркоманії, він відмовляється ставити їх на предметно-кількісний облік. Міністр обмежився листами до Управління охорони здоров'я та Держлікслужби, в яких попросив оприлюднити в аптеках вимогу про строгий контроль відпуску за рецептами кодеїновмісних препаратів. Однак, ці ліки давно вже підлягають продажу за рецептом, і це не завадило зростанню аптечної наркоманії в Україні.

"Важливо, щоб новий міністр усвідомив існуючі проблеми і нарешті почав їх вирішувати: позбавлятися від засиділися некомпетентних кадрів, від корупційних схем і необдуманої риторики", - підсумовує автор статті.

Леся, 01.04.2014 09:11



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини