Вже кілька тижнів в Івано-Франківську діє пункт допомоги біженцям з Криму

Вже кілька тижнів в Івано-Франківську діє пункт допомоги біженцям з Криму, що розташувався у НД "Просвіта" на Грушевського. Саме сюди прибувають кримчани та українці з південного сходу, яким через російську окупацію та загрозу для життя довелось покинути рідну домівку. Серед "біженців" є багато дітей.

Для кримських родин у "Просвіті" створили "зал очікування", збирають одяг, продукти, засоби гігієни та інші необхідні речі від небайдужих прикарпатців.

Як розповідає один із волонтерів, пані Галина, тут завжди потрібна допомога від мешканців Франківщини. "До нас приходить багато людей, що пропонують свою допомогу. На жаль, більшість з них не мають багато вільного часу і приходять до нас на годину чи дві. Цього трошки замало. Є дівчата, що сидять тут зранку до вечора. Та роботи багато, тому потрібні ще вільні руки. Тут немає ніякої складної роботи - сортувати одяг чи записувати людей що приходять з власними пропозиціями допомоги", - зауважує волонтер.

На запитання, чого, крім вільних рук, потребують у Пункті допомоги, пані Галина радить звертатись конкретно у "Просвіту" чи за телефонами гарячої лінії.

"Бо часто в нас трапляється ситуація, що ми скажемо "нам потрібен одяг на 9 річну дитину" . А вже за годину люди несуть одяг певного розміру. Хоча потреби у великій кількості одягу однакового розміру немає. Тому краще, щоб людина, яка хоче допомогти, цікавилась потребами у той час саме тут, у нас", - вважає жінка.

Крім того, на думку дівчат-волонтерів, "дозована" та поступова допомога буде набагато кориснішою. Адже таким чином можна зберегти фінансовий ресурс благодійників.

"Ми зараз переконуємо людей залишати власні координати, щоб телефонувати їм за потребою. До прикладу, коли потрібні ще ліки чи продукти. Це краще, ніж коли тут наносять повну кімнату, а потім хвилюються, куди все пішло", - вважають волонтери.

За цією ініціативою волонтери завели зошит, куди люди записують пропозиції. Тобто хто і чим можуть допомогти. Їм телефонують за потребою.

"Тут є різні ідеї. Одні можуть транспортом раз на тиждень допомогти, інші - бавити дітей на вихідних. Ще хтось готовий молоко раз на тиждень привозити. Скільки людей - стільки ідей. Звичайно, є частина, що надають ту чи іншу разову допомогу. У всіх різні можливості", - пояснює волонтер Сніжана.

Загалом тут постійно потрібні засоби гігієни, продукти харчування, канцтовари для дітей, іграшки, ліки, дитячі книжки російською мовою та інше. Перелік постійно змінюється, тому варто консультуватись з Пунктом допомоги.

Телефони координаційного центру Пункту допомоги:

099-311-25-15;

067-3411160;

050-37-32-207;

050-66-30-132

Крім усього вищепереліченого в просвітянському координаційному центрі діє повний соціальний супровід.

Разом із волонтерами працюють спеціалісти Міграційної служби, які допомагають прибулим людям із виробленням документів та взяттям на облік. Також тут працюють спеціалісти зі служби зайнятості, які готові допомогти із працевлаштуванням, та відновити (чи встановити) виплати по допомозі безробітним.

Працюють тут і спеціалісти із Департаменту соціальної політики ОДА, які допомагають отримати соціальні виплати за місцем тимчасового проживання (це виплати на дітей, допомога інвалідам, пенсії), разом з спеціалістами служби зайнятості вони допомагають працевлаштуватись або ж розмістити особу яка цього потребує до інтернату. Кожна новоприбула сім’я одразу потрапляє на облік до спеціалістів вказаного департаменту.

До волонтерської роботи також долучилися медики і освітяни. Перші  надають прибулим біженцям невідкладну медичну допомогу, виписують ліки при загостреннях чи хронічних хворобах, а кому вкрай необхідно, то того можуть влаштувати до лікарні. Освітяни ж опікуються влаштуванням дітей до дитячих садочків та шкіл. Також вони переймаються реєстрацією на зовнішнє незалежне тестування.

На даний момент на території області перебуває майже чверть тисячі біженців. Але ця цифра постійно змінюється. Адже одні люди приїжджають, а інші від’їжджають. Відповідно й змінюються їхні потреби.

Волонтери кожних два дні обдзвонюють всіх прибулих та запитують, які у них проблеми, і вже потім намагаються їх вирішити.

На даний момент (26.03), окрім помічників, координаційний центр потребує спідньої білизни - чоловічих і жіночих трусів різних розмірів(спідня білизна обов’язково повинна бути новою або ж невживаною). Також в «Просвіті» потрібні шкарпетки (особливо чоловічі).

Прикарпатців просять поки що не приносити зубних щіток, адже їх на складі є вже достатньо. Саме тому у координаційному центрі діють вищеперелічені телефони «гарячої лінії». Адже щоб не накопичувалось зайвих не потрібних речей, людям які прагнуть допомогти, краще пере телефонувати і дізнатися актуальні потреби на конкретний день.

Леся, 26.03.2014 09:30



Вибір редакції

Найпопулярніші новини