Прокуратура просить «проявити свідомість» і негайно звільнити всі адмінбудівлі

До 17 лютого триває виконання Закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».        

                Закон передбачає звільнення від кримінальної відповідальності осіб за певну категорію злочинів, скоєних ними під час масових акцій протесту починаючи з 27 грудня минулого по 2 лютого поточного року. Виконання умов закону триває з 3 по 17 лютого включно.  Прокуратура міста Івано-Франківська в свою чергу виконує вичерпні законні дії, щоб продовжити рух у напрямку мирного врегулювання конфлікту.

Нагадуємо, відповідальність за реалізацію Закону є спільною справою учасників акцій протесту,  правоохоронних та судових органів. У ньому також чітко визначений перелік статей Кримінального кодексу України, якими передбачена відповідальність за блокування будівель чи приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, перекриття транспортних комунікацій, масове порушення громадського порядку, хуліганство та інше, за умови, що вони пов’язані з масовими акціями протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 року. Крім того, у відповідності до норм вказаного Закону відповідні кримінальні провадження будуть закриті.

Разом з тим, Закон вводиться в дію за умови повного припинення протиправних дій, пов’язаних із захопленням адміністративних приміщень, блокуванням транспортних комунікацій, вулиць у місті Києві та інших населених пунктах, у тому числі і Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Тому можливість застосування Закону  та його виконання залежить від конкретних дій наших краян, які на сьогоднішній день займають будівлі та приміщення органів державної влади, місцевого самоврядування, перешкоджають їх належному функціонуванню, блокують вулиці, площі в Івано-Франківську чи інших населених пунктах України.  Лише за умови припинення таких протиправних дій на всій території нашої держави  правоохоронні органи та суди виконають всі процесуальні обов’язки щодо звільнення осіб від відповідальності та закриття кримінальних проваджень.

Згідно положень вказаного Закону, лише після виконання учасниками масових акцій протесту згаданих умов у повному обсязі, і не пізніше 17 лютого поточного року, на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України буде розміщене відповідне повідомлення.  Якщо ж така публікація не буде здійснена до закінчення строку він втратить чинність наступного дня.

      Відтак будуть втрачені усі правові підстави та механізми звільнення від відповідальності осіб, які вчиняли злочини під час масових акцій протесту.

Просимо  усіх івано-франківців проявити правову свідомість і громадянську позицію, посприяти негайному звільненню усіх зайнятих під час акцій протесту будівель та приміщень, не перешкоджати належному функціонуванню цих об’єктів, розблокувати транспортні комунікації.

Прес-служба прокуратури

Леся, 11.02.2014 10:01



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини