Прикарпатські медики обговорили ідею створення «Прикарпатського центру серця»

Бути чи не бути сучасному центру кардіології та кардіохірургії на Прикарпатті? Чи отримають кардіохворі прикарпатці та мешканці сусідніх регіонів можливість якісної реабілітації у Карпатах?

Дати відповіді на ці питання поставили собі за мету керівники медичних установ Прикарпаття, які взяли участь у нараді, що відбувалася 20 грудня на базі Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Проведення наради було ініційовано головою облдержадміністрації Василем Чудновим, який вже кілька років поспіль виношує ідею створення потужного сучасного кардіоцентру на Івано-Франківщині. Як розповів Василь Михайлович, ідея створення такої структури виникла у нього в ході спілкування з його близьким товаришем, легендарним українським кардіохірургом – фундатором і керівником Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології і кардіохірургії Іллею Ємцем.

Разом з тим, реалізовувати таку ідею можна лише за умови цілковитого її розуміння з боку медиків. Тому дане питання і було винесено на загальне обговорення медичної спільноти Прикарпаття. Василь Чуднов та Ілля Ємець особисто взяли участь у нараді разом із заступником голови обласної державної адміністрації Зінаїдою Болюк, директором департаменту охорони здоров’я Романом Мельником, головою постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства та дитинства Манолієм Піцуряком. До участі у зібранні також долучилися представники засобів масової інформації, громадськість.

Зі слів Василя Михайловича, сьогодні є три складові, які дозволяють розраховувати на успіх озвученої ідеї. «Перша і найголовніша, - зазначив очільник облдержадміністрації, - сьогодні є розуміння, сприяння і бажання фахівця світового рівня, якого знає весь світ, і він доказав свій фах, згідний докласти свої знання, передати весь свій досвід, щоб ми такий центр мали. Друге – є можливість концентрації різнопланових коштів. Ви знаєте, що, напевно, на наступний рік (якщо не наступний, то 2015 рік) все ж таки буде у нас один єдиний бюджет, який спрямований на медицину, і разом з тим є унікальна можливість залучення приватних коштів. Два тижні тому у мене була зустріч з генеральним директором «Шеврону» Пітером Кларком. Він приїжджав для знайомства і ми обговорили ряд питань, в тому числі і низку соціальних наших програм. Я йому запропонував таку річ. Я сказав: пане Кларк, звичайно, буде добре, якщо ми збудуємо кілька дитячих садочків, кілька шкіл, кілька десятків кілометрів доріг. Але є такі більш важливі питання, я би сказав: стратегічні питання. Це питання розвитку медицини і, зокрема, такої важливої її гілки, як кардіологія. І я сказав: пане Карк, я думаю, що у світі ви отримаєте більший імідж, якщо ви будете причетні до цього. І є така попередня домовленість, що фірма «Шеврон» профінансує закупівлю обладнання для кардіореабілітаційного центру. І є третя складова – це наш унікальний край, наші природні можливості, той рівень медицини, який уже є сьогодні на Прикарпатті, і, нарешті, це бажання влади це зробити».

Як стверджує директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник, кардіозахворювання - це хвороби з надзвичайно високим відсотком смертності, причому як в Україні, так і у розвинених країнах Європи.  При цьому рівень смертності, на думку лікарів, можна було б суттєво знизити, якщо максимально приділити увагу якісній профілактиці таких захворювань.

Відтак, головна ідея центру полягає в тому, щоб зібрати під одним «дахом» фахові профілактику і діагностику кардіозахворювань, кардіологію, кардіохірургію і реабілітацію людей, які страждають на серцево-судинні захворювання.

Як стверджує Ілля Ємець, який має широкий досвід роботи у різних країнах, сьогодні у світі є величезне розмаїття моделей функціонування подібних структур. Втім, сам Ілля Миколайович не радить калькувати жодну з цих моделей, а натомість пропонує створити нашу, українську, модель.

В кінцевому підсумку, за пропозицією столичного гостя, було вирішено створити робочу групу, яка вже на наступному тижні повинна підготувати меморандум, в якому закріпити основні принципи створення нового центру. Усі присутні на нараді погодились, що назва «Прикарпатський центр серця» якнайкраще підійде для нової структури.

Прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації

Леся, 23.12.2013 10:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини