Дерев'янко: Євромайдан змінив ставлення європейців до України

Народний депутат Юрій Дерев'янко разом з мітингувальниками у неділю взяв участь у блокуванні під'їзних шляхів до основних адміністративних будівель в центрі Києва.

 В неділю були заблоковані Кабінет Міністрів, Верховна Рада та Адміністрація Президента. Планується, що люди щодня будуть блокувати нову адмінбудівлю, доки владою не будуть виконані вимоги "Євромайдану".

За словами Дерев'янка, відповідні акції протесту здійснюються у мирний спосіб. На такі кроки, як зазначає народний депутат, люди пішли через ігнорування владою вимог "Євромайдану".

Уже більше тижня на території містечка "Євромайдана" поряд з Будинком профспілок знаходиться приймальня депутата, куди він постійно навідується. Зокрема, тут він спілкується з людьми, які зараз відстоюють свої права, з журналістами та народними депутатами.

Дерев'янко наголошує, що українці вийшли відстоювати свої прагнення не за закликом політичних партій, а за власними переконаннями. Він також зазначає, що ті люди, які зараз знаходяться в Києві — на Майдані Незалежності та під адміністративними будівлями, і ті люди, які виходять на центральні площі в інших українських мстах, хочуть не змін облич на політичному п'єдесталі, а зміни системи. І Дерев'янко підтримує їх в цьому прагненні.

Про владу та її незговірливість

 "Всі чекають на реакцію Президента, тому що сьогодні ті речі, які він повинен зробити — це вимоги Майдану. Для початку він повинен покарати винних у побитті мирних демонстрантів та випустити тих активістів, яких сьогодні безпідставно кинули за грати. Правоохоронці, які перевищили свої службові обов'язки повинні бути покарані. Тільки після цього може розпочатися діалог".

"Влада не хоче йти на контакт. Поки що жодної реакції не було. Вони й надалі демонструють силу і повністю ігнорують позиції тих українців, які сьогодні зібралися на Євромайдані. А це ще більше підбурює населення на протест. Люди не хочуть жити в поліцейські державі з диктатором. Це шлях у небуття. Ніхто не хоче жити в державі, в якій правоохоронна система використовується не для захисту людей, а для того, щоб їх принижувати і гнобити".

Про небайдужість українців, зміну облич та бунт на кухні

 "Коли ми блокували Міністерство внутрішніх справ і Генеральну прокуратуру нам допомагали кияни. Місцеві жителі, які живуть поряд із цими адміністративними будівлями, виносили бутерброди, поїли мітингувальників чаєм, і просили не уходити. Це означає, що населення бачить кризу системи, яка зачепила уже всі прошарки нашого суспільства. В Києві біля Генеральної прокуратури та в урядових кварталах живуть заможні люди, як правило. І коли ці люди виходять і допомагають демонстрантам, це означає, що влада їх дістала".

"Це означає, що байдужих до того, що сьогодні відбувається в країні, залишилося небагато. Ніхто не лишається в стороні. Ті, хто не можуть прийти на Майдан, приносять сюди теплий одяг, продукти харчування, фінансово підтримують та й просто добрим словом".

 "В українців є громадянська позиція і ми вийшли її відстоювати і захищати, не за закликом політичних партій, а за власними переконаннями. Всі існуючі політичні еліти повинні не тільки це розуміти, а й робити все для зміни існуючої системи. Ми будемо вимагати зміни системи а не облич. Саме завдяки Майдану цей шанс у нас зараз з'явився. Це не бунт на кухні, це масовий прояв прагнень людей, які хочуть жити в іншій країні.

Про тривалість протесту і ставлення європейських політиків

"Ми тільки розпочали цю боротьбу, і вона не може бути дводенною чи трьохденною, або п'ятиденною. Систему, з якою ми боремося, створювали роками. І для того, щоб покінчити з нею, потрібен не один день і навіть не один тиждень.

"Те, що уже відбулося, абсолютно змінило ставлення європейців, які сумнівалися, що Україна це європейська держава. Вони змінили своє ставлення до українців, тому що нічого подібного в жодній європейській країні у світі не відбувалося".

"Українці уже розуміють, що від них залежить їх майбутнє, і вони можуть на нього впливати. І не вдаючись до насильства, у мирний спосіб. І саме тому більшість європейських політиків сьогодні схвально відгукуються про український народ. Саме тому ми сьогодні маємо шанс на відновлення перемовин з Євросоюзом, але уже без цієї злочинної влади. Ті люди, які сьогодні тут зібралися, не допустять іншого сценарію, до якого схиляється нинішня влада чи Росія".  

 

Леся, 10.12.2013 09:18



Вибір редакції

Найпопулярніші новини