ЯНУКОВИЧ ЗДАВ УКРАЇНУ ПУТІНУ. Держава може втратити свою незалежність - Романюк

Президент України Віктор Янукович у п'ятницю підписав стратегічну угоду з Росією, яка включає в себе зобов'язання про приєднання до Митного союзу.

Про це повідомив редактор The Economist Едвард Лукас, посилаючись на власні джерела.

За словами депутата обласної ради Юрія Романюка, цілком очевидним є правдивість цієї інформації, хоча наміри про вступ в Митний Союз є поки в статусі протоколу про наміри.

Юрій Романюк каже, що до цього кроку Януковича примусили обставини, в які він сам себе загнав.

«Перше – це не підписавши Асоціацію, зрозуміло, він втратив будь-які шанси отримати необхідні йому для збереження власного режиму багатомільйардні ін’єкції. Хоча навіть підписавши Асоціацію  він би вирішив проблеми України, але не вирішив власні проблеми», - каже Романюк, тобто він би не зміг зберегти владу після 2015 року. Виходячи із цього, європейський вектор розвитку подій його не влаштовував.

Не підійшов йому і, так званий, «китайський вектор», відзначає  Романюк.

«Друге – «китайський вектор». Китайці надзвичайно прагматичні і далекоглядні. Вони готові розвивати тісні економічні відносини з Україною, але не бажають своїми коштами утримувати і консервувати  режим Януковича, проти якого постав весь світ і головні фінансові і економічні партнери Китаю – США, Канада і Євросоюз. Китайський фактор є позитивний в плані розвитку держави, але жодним чином не вирішує ілюзії Януковича на збереження влади. Таким чином, цей вектор не підійшов Януковичу», - відзначив у коментарях «Малакаві» Юрій Романюк.

Окрім того, є ще один вектор розвитку – проросійський.

«Окрім Росії у Януковича реально більше немає де отримати «чергову дозу наркомана під час гострої ломки». Це красномовне порівняння, яке адекватно характеризує агонію правлячого режиму. Ціна такої «дози» (гарантований валютний кредит у негайних 3-4 млрд. доларів із 15 млрд. обіцяних) занадто висока. Ціна «дози» - негайне попереднє підписання угоди про беззастережний вступ до Митного Союзу на правах ПОВНОПРАВНОГО члена», - каже Романюк.

За його словами, у Януковича була інша альтернатива – не провокувати свій народ на кривавий розкол, подати у відставку або оголосити дочасні президентські та парламентські вибори але, каже депутат, він цей шанс або упустив, або просто проігнорував. Політична криза, не бачена до цього по своїх масштабах, є очевидною і неминучою.

«Розвиток кризи може відбутися, як мінімум, по декількох сценаріях.

Перший – збереження унітарної держави та підконтрольність країни і влади режиму Януковича, ціною тисячі життів, затоплення майдану у крові не без підтримки російських спецвійськ, оскільки українським силовикам і військам Янукович не довіряє.

Другий – розкол країни, як мінімум на дві частини, знову ж ціною людських життів.

Третій – повна втрата керованості державою. Україна перестає існувати як унітарна країна. На її території виникають 3-5 нових держав (аналогія Югославії)», - каже Юрій Романюк.

За його словами, даний сценарій має шанс зупинити ВРУ, точніше новостворена парламентська більшість, яка відмовиться ратифікувати угоду про вступ України до Митного Союзу.

«У будь-якому випадку Україна знаходиться на грані вирішального геополітичного та цивілізаційного вибору на сотні років наперед», - говорить Юрій Романюк.

 

Леся, 07.12.2013 10:54



Вибір редакції

Найпопулярніші новини