«Умовний спосіб» Аліни Олійник

         Вечір умовної прози та умовної поезії, бо саме з таких двох розділів складається щойно презентована книжка Аліни Олійник “Умовний спосіб”, відбувся в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка.
Книга "Умовний спосіб" - це збірка вибраних прозових і поетичних текстів — про умовний спосіб життя та смерті, про людей, їхні нереальні бажання та реальні можливості, про марнування часу, що минає, про долання відстаней, які не скорочуються, про любов, яка, попри все, триває…
Створюючи власний світ, ми так необережно розсипаємо найменші деталі конструктора долі, ненароком губимо їх або ж просто вважаємо зайвими… Якби ж вчасно зрозуміти справжню цінність кожної з них!

        Ось як пише про Аліну та її книжку Галина Петросаняк – письменниця, перекладач, керівник літературної студії «Нобель», учасником якої також є авторка книги:  «Аліна Олійник - уже саме ім’я звучить, мов протяжний звук скрипки. «Повітря, зшите ниткою мелодичної лінії» - я майже цитую авторку збірки. ЇЇ світ - широкий, хоча все й обертається довкола її власних почуттів і переживань. Вона любить слова, вона щедра на слова, а це для молодого поета дуже обнадійливо. Вона - відмовимося від ліричної героїні - сильна, пристрасна, жіночна. Іноді дуже зріла, мудра, іноді іронічна. Вірші Аліна тче з легко впізнаваних ниток нашого повсякдення, у них багато щоденної метушні, побуту, чекання, надії.  Писання віршів - це ущільнення мови, концентрація значень, згущування суті. Це алхімічні чари над словом, зі словом. Хай у поезії Аліні світить зірка, в світлі якої не заблукаєш».

           «Умовний спосіб» - це третя книга Аліни Олійник.  Преша збірка поезій «Горизонт надій» опублікована 2001 року, друга збірка «Акварелі весни» вийшла друком 2009 року у видавництві «Лілея-НВ».
         Під час презентації збірки «Умовний спосіб» у обласній бібліотеці імені Івана Франка всіма гранями молодої авторки, насамперед музикантки, артистки Івано-Франківського естрадно-симфонічного оркестру та викладача німецької мови і світової літератури Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського, а уже потім філолога, порційно допомагала насолоджуватися присутнім українська письменниця, поетеса, викладач та науковець Марія Ткачівська. Марія Романівна зауважила, що книга проникнена особливою мелодійністю, неперервним внутрішнім звучанням музики,  музичною лексикою і це очевидно, адже музикант та філолог за професією -  авторка невимушено переплітає  обидва свої захоплення – музику і літературу. Також ведуча зачитала прозові уривки та поезії, в тому числі написані авторкою німецькою мовою. Відчути атмосферу такої зустрічі можна послухавши  окремі її фрагменти у передачі журналістки обласного радіо Ольги Котюк: http://odtrk.if.ua/2013/10/26/literaturno-mystecka-svitlycja-6/

Отож запрошуємо читати і слухати, слухати і думати про те, що у світі умовностей кожне «якби» має шанс стати реальністю!

Леся, 29.10.2013 13:52



Вибір редакції

Найпопулярніші новини