Ірина Фаріон: завдання презентації книги Тараса Чухліби «Відень 1683…» - ширити правду»

12 вересня в Івано-Франківську трапилось одразу дві знакові події: відкриття меморіальної дошки Віденській битві та презентація книги Тараса Чухліби «Відень 1683: Україна в боротьбі «За золоте яблуко Європи»». Участь у дійствах взяли народні депутати України від фракції ВО «Свобода» Ірина Фаріон та Руслан Марцінків.

Урочисте відкриття нововстановленої меморіальної дошки на честь 330-ї річниці перемоги європейських коаліційних сил над Османською імперією під Віднем зібрало чимало громади. А з нагоди цієї події до Івано-Франківська завітала народний депутат Ірина Фаріон. Одразу після відкриття дошки в народному домі «Просвіта» івано-франківцям представили книгу Тараса Чухліби про Віденську битву.   

Народний депутат коротко окреслила досьє автора книги та назвала Тараса Чухлібу найглибшим, найгрунтовнішим академічним істориком козацького періоду, який своїм потужним голосом розсуває усі рамки радянської історіографії.

«Тільки науковець із вільною свідомістю, а не тільки із великим багажем знань здатен подарувати суспільству таку працю, яка зможе національно і духовно запліднювати, прорости тим, що потім скосити неможливо, а не просто давати знання. 

Політика без науки – це людина без голови. Кожен із нас знає, що знання без спілкування – це меч – у руках божевільного. Тому так важливо, аби гуманітарний цикл дисциплін: мова, література, історія та культура викладали у належному історично-інформаційному руслі. І тільки тоді ми зможемо не загубитися серед інших, втративши власну ідентичність. І якщо хтось хоче відділити ці дисципліни – це ніби відділити тіло від душі», - наголосила Ірина Фаріон.

Свободівка зауважила, що в свідомості кожного українця має бути єдність історичної, мовної, культурної та літературної свідомості. 

«Завдяки тут присутнім, людям, котрі знайшли час поспілкуватися в цей день про визначну для України подію, ми віддаємо шану тим, хто безпосередньо приклався до розбудови нашої держави. Адже держава твориться не тільки законопроектами, політичними протистояннями, але передовсім – інтелектуальним потенціалом та загальнонаціональною силою. Національна свідомість – це не тільки мовна чи культурна свідомість, але й історична. Це той мінімум справжнього українця, але саме будь-яке велике починається з малого. Саме тому не потрібно чекати на великі державні звершення, а творити майбутнє самим, своєю свідомістю», - підкреслила відомий мовознавець.

Тарас Чухліба ґрунтовно акцентував на основних тематичних напрямах монографії. Після виступів Руслан Марцінків наголосив, що не випадково до Івано-Франківська завітали відомий історик Тарас Чухліба та мовознавець, народний депутат України від фракції ВО «Свобода» Ірина Фаріон, адже саме 12 вересня минає 330 років від Віденської битви, і саме з цього приводу сьогодні відкрито меморіальну дошку цим подіям.

Після виступів читачі мали змогу поспілкуватися з автором та придбати книгу. 

Леся, 13.09.2013 14:45



Вибір редакції

Найпопулярніші новини