Прикарпатські нафтовики ввели в дію газліфтну компресорну станцію

Фахівці нафтогазовидобувного управління «Надвірнанафтогаз» застосовуватимуть газліфтний метод видобування нафти, який передбачає використання енергії стиснутого газу.

На Микуличинському родовищі, розташованому на територіях Яремчанської міської ради та Косівського району, з цією метою введено в експлуатацію газліфтну компресорну станцію.

«Ця станція дасть серйозне зростання видобутку нафти, що становитиме в середньому 3 тис. тонн протягом року на діючих свердловинах», - зазначив у коментарі журналістам  директор департаменту будівництва і науково-технічного розвитку ПАТ «Укрнафта» Володимир Троценко.

Як наголошують спеціалісти, газліфтний метод у порівнянні з видобуванням нафти за допомогою штангових глибинних насосів (їх називають верстатами-качалками), має чимало переваг. В першу чергу, це мала затратність. 

«Якщо ставити на свердловинах верстати-качалки, потрібно тягнути по горах електролінію протяжністю 25 кілометрів, - підкреслює головний механік Вадим Триняк. – З газліфтним обладнанням ми працюємо незалежно, двигун споживає газ, не потрібно електроенергії».

Відкриття газліфтної компресорної станції, на думку заступника директора департаменту промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Вадима Козленка, свідчить про потенціал видобутку на Івано-Франківщині традиційних вуглеводнів. 

«Основне при цьому те, що облдержадміністрація неодноразово порушувала перед урядом питання про збільшення за бюджетні кошти обсягів геолого-розвідувальних робіт», - зазначив Вадим Козленко.

Нововідкриту станцію, так само, як інші об’єкти на родовищі, обслуговуватимуть у цілодобовому режимі за вахтовим методом. Працівники, задіяні у процесі, проживатимуть поблизу в спеціально облаштованому комфортному містечку, розрахованому на 44 особи.

У подальшому прикарпатські нафтовики планують перевести роботу свердловин у автоматичний режим, запустити компресорну станцію у Долині, продовжити розробку Микуличинського родовища, яке є на сьогодні одним з найбільш перспективних. Його запасів, за словами начальника НГВУ «Надвірнанафтогаз» Володимира Чуприни, повинно вистачити ще на 20-30 років

Леся, 11.10.2013 11:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини