Чому вкладниками Ощадбанку СРСР не повертають компенсаційні виплати?

Кабінету міністрів слід у найближчий час вирішити проблему щодо повернення українцям компенсаційних виплат у 2013 році за вкладами Ощадбанку СРСР.
Напередодні народний депутат Юрій Дерев'янко звернувся до прем'єр-міністра Миколи Азарова із запитом, у якому попросив голову уряду пояснити, чому затримуються відповідні виплати.

За словами Дерев'янка, до нього часто звертаються громадяни з питанням щодо виплати у 2013 році компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень. 

Зокрема, мова йде про заощадження, вкладені до 1 січня 1992 року в установи Ощадбанку СРСР, що діяли на території України, а також в облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державні казначейські зобов'язання СРСР і сертифікати Ощадбанку СРСР, придбані на території України. 

"У зверненнях зазначається, що громадяни, як вкладники Ощадбанку СРСР, у 2012 і 2013 роках пройшли реєстрацію та актуалізацію для отримання компенсаційних виплат, після чого вони отримали банківську картку встановленого зразка. Проте станом на сьогодні на ці картки не перерахована відповідна сума вищезазначеної компенсації, що викликає стурбованість у громадян", — наголошує Дерев'янко.

Він зазначає, що відповідно до статті 2 Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", держава зобов'язується забезпечити збереження та відновлення реальної вартості заощаджень громадян і гарантує їх компенсацію у встановленому порядку. 

Такими гарантіями є своєчасне прийняття відповідних нормативних актів та повна фактична реалізація вказаних компенсацій, підкреслює народний обранець. 

Дерев'янко нагадує, що в державному бюджеті на 2013 рік передбачені видатки на обслуговування державного боргу та заходи щодо поступової компенсації громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень у сумі 34,966 мільярда гривень. 

"Натомість Кабінет Міністрів до сьогоднішнього дня не затвердив постанову про виплату в 2013 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень. І це при тому, що до закінчення року залишилось лише 4 місяці, а заборгованість держави перед вкладниками колишнього Ощадбанку СРСР становить 116,76 мільярда гривень", — підкреслює він.

За його словами, громадяни позбавлені можливості отримати відповідні компенсаційні виплати у 2013 році, а "закріплені законом державні гарантії відновлення заощаджень залишаються суто декларативними".

Враховуючи вищезазначене, депутат просить Прем'єр-міністра надати вичерпну інформацію щодо вирішення питання про виплату громадянам компенсацій за вкладами Ощадбанку СРСР у 2013 році. 

Зокрема, він просить Голову уряду пояснити, чи розроблено необхідний проект постанови Кабінету Міністрів України, на коли заплановано її прийняття, і протягом якого періоду буде погашена заборгованість держави перед вкладниками колишнього Ощадбанку СРСР, а також вказати причини відтермінування прийняття відповідної постанови.

Леся, 25.09.2013 09:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини