Азаров вніс у Раду «неіснуючий» бюджет в надії, що депутати відправлять його на доопрацювання?

Прем’єр Микола Азаров вніс проект Держбюджету на наступний рік у Раду. При цьому наразі сам текс документу відсутній на офіційному сайті парламенту.

В цьому немає нічого дивного, відзначають джерела в Кабміні, адже минулого тижня на засіданні парламенту був прийнятий не бюджет, а «пустушка». Джерела відзначають, що насправді жоден міністр не мав на руках тексту документа. На засіданні просто озвучили основні макроекономічні показники, на основі яких мав би бути в стислі терміни написаний бюджет.

Проте законодавство вимагає, аби Кабмін вніс законопроект в Раду до 15 вересня, саме тому туди і внесли неіснуючий документ, в надії розіграти минулорічний сценарій – депутати, не маючи тексту документу, відправлять його на доопрацювання, і міністри будуть мати ще якийсь час для того, аби написати бюджет.

Правда, заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова все ж озвучила деякі показники майбутнього бюджету. Зокрема, передбачається зростання економіки на рівні трьох відсотків, а дефіцит складе 2,7 % ВВП. Крім цього, Акімова повідомила, що в бюджеті закладено і показник держборгу країни (32,5 % ВВП). Більш конкретної інформації по проекту бюджету немає.

У свою чергу економісти вже почали обговорення навіть тих мізерних цифр, які озвучила Ірина Акімова. Експерти кажуть, що навіть оприлюднені цифри свідчать про те, що міністри знову витають у хмарах і перебувають у полоні ілюзій.

Так, за словами економіста Володимира Дубровського, озвучені показники можуть бути виконані лише в тому випадку, якщо Україна підпише договір про Асоціацію з ЄС, а також прийме ряд заходів, які поліпшать умови для ведення бізнесу в країні.

Частково з такими заявами згоден і економіст Валерій Геєць. Він підтримує думку про те, що показник зростання ВВП на рівні трьох відсотків дуже оптимістичний. Але на відміну від Дубровського вважає, що не врятує українську економіку навіть підписання договору про Асоціацію з ЄС. За його словами, якщо договір буде підписаний, то українські підприємства зіткнуться з двома труднощами. По-перше, Росія введе жорсткі санкції на митниці, як це вже було влітку і обмежить товарообіг з Україною, що неминуче призведе до недонадходження коштів до бюджету. По-друге, не всі вітчизняні підприємства зможуть відразу ж вийти на європейські ринки. Для цього їм може знадобитися рік-два. Таким чином, слід чекати спаду економіки протягом найближчих декількох років і це потрібно враховувати при написанні бюджету.

 

Леся, 16.09.2013 11:27



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини