Рейтинг найбільш престижних професій упевнено очолили IT-спеціалісти

На думку офісних співробітників, найбільш престижною є професія IT-спеціаліста. І тільки на другому місці — посада керівника або директора. Останніми в трійці лідерів є юристи, адвокати і прокурори. Згідно з результатами опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, найменш престижними «білі комірці» вважають робочі професії, діяльність таксистів і водіїв, а також роботу працівників сфери послуг.

Престижними вважаються ті професії, які мають високий суспільний статус, користуються впливом і повагою у суспільстві. З одного боку, престиж професії залежить від рівня складності й відповідальності праці, а з іншого боку, від затребуваності спеціалістів на ринку, що визначається як макроекономічною ситуацією в регіоні, так і соціально-політичною кон’юнктурою. Але все частіше основним показником престижності професії є її оплачуваність.

Як виявилось, найпрестижнішою на сьогодні є професія програміста або IT-спеціаліста. І в цьому нема нічого дивного, адже айтішники добре затребувані на ринку праці. У 2012 році, за даними Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, на одну вакансію претендував усього лише один пошукач. Крім цього, робота програмістів високо оплачується: середня зарплата у сфері інформаційних технологій складає близько 15 000 грн.

Друге місце зайняли керівники і директори, обігнавши на одну позицію юристів, адвокатів і прокурорів. Незважаючи на високу конкуренцію (у Києві 8 осіб на місце), посада керівника не припиняє бути однією із найбільш престижних і бажаних.

На думку 18% опитаних, бути підприємцем або бізнесменом не менш престижно. А ось замикають ТОП-5 найбільш престижних професій архітектори.

Крім цього, до десятки увійшли банкіри, лікарі, льотчики або космонавти, інженери в різних галузях, а також економісти і фінансисти.


Леся, 09.09.2013 09:21



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини