Як любов допомагає знайти роботу

Любов до своєї справи, реальна чи декларована, — хороший спосіб привернути увагу роботодавця до свого резюме. Так само як роботодавці вимагають любов від кандидатів, так і пошукачі не зрідка прагнуть поділитись своїми вподобаннями. Однак лише 1-2% резюме містять такі слова як «любов» чи «пристрасть». Пошукачі зізнаються в любові до професії, хобі, процесу навчання і нових знань. Не цураються своїх почуттів бухгалтери, студенти і молоді спеціалісти, маркетологи і менеджери з продажу. Про тепле ставлення до дітей у резюме згадують няні та вчителі. Такі дані були отримані у результаті дослідження, проведеного Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна.

Найчастіше пошукачі говорять про свою любов до роботи, і це не дивно, особливо в умовах кризи. Про це можна прочитати і в резюме повара-універсала з досвідом роботи у відомих ресторанах Києва, і в резюме менеджера проектів, що має досвід роботи в журналістиці, на телебаченні та в будівництві. У палкій любові до роботи зізнаються не залежно від професійної сфери. Їй підкорилися дизайнер-архітектор, журналісти, масажисти, юристи і навіть прораби на будівництві.

Один із претендентів на посаду головного бухгалтера стверджує, що саме любов до своєї професії надихнула його засвоїти таку традиційно жіночу професію, як бухгалтер, і досягнути рівня головного бухгалтера великої компанії.

Про любов до дітей часто пишуть вихователі, логопеди, гувернантки, няні, вчителі й навіть ілюстратори дитячих книг – усі ті, кому наявність таких позитивних почуттів допоможе у майбутньому знайти роботу. Але іноді у любові до дітей зізнаються і просто так – бухгалтери, дизайнери, маркетологи.

Часто згадують і про любов до спорту. Причому це роблять і ті, хто просто зобов’язаний любити фізичні навантаження, наприклад, спортивні тренери, і ті, для кого це просто хобі, – асистенти, менеджери з продажів, архітектори й навіть фінансові директори.

Багато хто не оминає згадок про те, як любов допомагає бути успішним в професії. Наприклад, ветеринари не забувають згадати, що люблять тварин, екологи наголошують на любові до природи. Втім, писати про своє тепле ставлення до природи може і бухгалтер-економіст.

Програмісти пишуть про свою любов до ІТ-індустрії, чистоти програмного коду та комп’ютерних ігор. Кандидат на посаду системного адміністратора згадує про те, що його професійна діяльність починалась 20 років тому як хобі, але любов до неї збереглась і зараз.

Любов до всього нового, до навчання і самовдосконалення найчастіше згадується у резюме молодих спеціалістів. Хоча прагнення до розвитку притаманне не лише їм. Про свою любов до пізнання та самопізнання пише автор резюме, який претендує на посаду провідного інженера мереж зв’язку, а про любов до навчання і прагнення отримати якомога більше знань згадує кандидат на посаду юриста із багаторічним досвідом роботи; також обіцяє навчатись із любов’ю до процесу бухгалтер-економіст.

Любов може бути наслідком професійної діяльності. Так, менеджер, що протягом кількох років керував кол-центром, крім власної грамотності, ще й виробив у собі майже фанатичну любов до красивого і якісного мовлення. А керівник автослужби може похвалитись «любов’ю до машин з технічної сторони».

Найбільш креативними у своїх зізнаннях бувають дизайнери. Тут йдеться і просто про любов до дизайну, і про любов до прекрасного, і про любов до того, щоб макет відповідав сайту, і про любов до деталей, а також про любов до композиції, модульних сіток і типографіки. Один із веб-дизайнерів пише, що дитяча любов до конструктора «Лего» та захоплення красивою графікою визначили його доволі успішний професійний шлях. А спеціаліст по обробці фотоматеріалів настільки любить це заняття, що під час роботі буквально втрачає контроль за часом.

Про любов до цифр часто пишуть ті, хто може похвалитись аналітичним складом розуму, але закономірності стосовно професійної належності тут нема. Так, у своїх теплих почуттях до цифр, обчислень, оптимізації витрат зізнались керівник відділу продажів, бухгалтер, кандидат на посаду асистента в сфері маркетингу й реклами та майбутній керівник проектів.

Зазначимо також, що слово «любов» досить часто з’являється у резюме рекламістів, маркетологів, кіно- і телесценаристів, проте зовсім не для того, щоб описати їхні почуття до професії. Річ у тому, що зі словом «любов» у назві виходить безліч фільмів, телепрограм, а також маркетингових і рекламних акцій.

Серед оригінальних зізнань, здатних привернути увагу роботодавця, можна виділити:

зізнання продавця одягу в любові до чистоти і порядку;

зізнання адміністратора готельної сфери в любові до типової європейської естетики і культури у професійній діяльності;

зізнання юриста і керівника малого бізнесу в любові до життя і вірі у власні мрії.

Значно більш обережні пошукачі зі словом «пристрасть». Усього в базі Міжнародного кадрового порталу розміщено 49 резюме пристрасних пошукачів — і частіше за все йдеться про пристрасть до роботи та навчання. Також пристрасть у пошукачів буває до авторського кіно, вивчення мов, професії, фотографії, новітніх технологій. Найчастіше пишуть про те, як пристрасне захоплення улюбленою справою (комп’ютером, фото, дизайном) переросло в професію.

Дані були отримані у результаті аналізу бази даних вакансій та резюме Міжнародного кадрового порталу hh.ua у липні 2013 року.

Леся, 16.08.2013 09:22



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини