На Прикарпатті успішно діє пілотний проект відшкодування вартості ліків гіпертонікам - Мельник

Цього року для Івано-Франківщини у Державному бюджеті на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою передбачено загалом 5,5 млн. грн. Майже половину з цих коштів уже використано за призначенням. Про це на нараді з питань реалізації Пілотного проекту щодо впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою повідомив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник.

«Виконуючи завдання та доручення Президента України в  державі подбали про те, щоб за меншу вартість гіпертоніки могли придбати у аптечній мережі медичні препарати з переліку, до якого входять 247 найменувань, –  зазначив Роман Мельник. – При цьому обсяги відшкодувань коливалися у межах від 15 до 22 відсотків».

Саме відшкодування вартості ліків у комплексі з іншими заходами, переконаний медик, сприяло зменшенню кількості осіб, хворих на гіпертонію, допомогло уникнути важких наслідків недуги, серед яких інфаркти та інсульти.

У подальшому, за словами Романа Мельника, Постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2013 року передбачено розширення переліку препаратів для лікування гіпертонії, які підпадають під дію програми з часткового відшкодування їх вартості. Заплановано, що у такий перелік входитимуть 330 найменувань.

Обговорюючи стан справ з реалізації Пілотного проекту щодо здешевлення вартості медикаментів від гіпертонії на Прикарпатті, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації наголосив: проект активно впроваджується там, де є співпраця представників місцевої влади, лікарів та працівників аптечної мережі. Найкраще втілювали програму здешевлення ліків у Богородчанському районі, містах Яремче, Болехові, Рогатині, Городенці. 

«Там добре працює первинна ланка медицини, сімейні лікарі контролюють вживання препаратів від гіпертонії, є добра взаємодія між лікувальними та аптечними закладами», - вважає Роман Мельник.

 

Довідково

На сьогоднішній день 30 тис. прикарпатців хворіють на гіпертонію.

В області проживають 86 тис. інвалідів. Гіпертонічні хвороби входять до списку причин інвалідності. 

Леся, 03.09.2013 15:40



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини