До кінця року гривня знеціниться до 9 грн/$ – прогноз

До кінця року котирування гривні можуть обвалитися до 9 грн/$, а в 2014-му – до 9,4 грн/$, пише газета «Коментарі»

«Це може статися, якщо програма кількісного пом’якшення США буде зупинена, рівень ліквідності на ринках впаде, апетит інвесторів до ризику знизиться і вони припинять купувати наші євробонди. У цьому випадку задовольнити потребу у валюті зможе тільки МВФ. А фонд пропонує нам вирішувати проблему платіжного балансу через девальвацію гривні», - каже виконавчий директор «CASE Україна» Дмитро Боярчук.

До того ж, у другій половині року на Україну чекають масштабні виплати за зовнішніми боргами: у серпні нам потрібно повернути кредиторам $1,221 млрд, у листопаді – $1,331 млрд. Тому ближче до осені курс гривні може просісти до позначки 8,6 грн/$, а до кінця року – 8,7 грн/$ і нижче. 

«Наш сценарій передбачає просідання курсу гривні до 8,8 грн/$ до кінця 2013 року навіть за умови отримання Україною кредиту МВФ», - розповів економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Більше того, у 2014 році гривня продовжить котитися під укіс. Відповідно до консенсус-прогнозу, наступного року середньорічний курс становитиме 8,84 грн/$, а до грудня валюта янкі зміцниться до 9-9,4 грн/$. Дефіцит торгового балансу залишатиметься високим, а поточний рахунок – негативним (приблизно 6,5% ВВП).

Крім того, в 2014 році стартує президентська виборча кампанія, що знову розігріє девальваційні очікування громадян. У підсумку уряду доведеться залазити в нові борги, якщо не на зовнішньому ринку, то на внутрішньому.

 «Кабмін уже активно черпає кошти з депозитів населення, цю практику він розвиватиме й надалі. На сьогодні банки вже позичили уряду близько 15% депозитного портфеля населення у валюті ($4,75 млрд). Вони були витрачені на погашення боргів або продані на міжбанку імпортерам, які теж відправили ці гроші за кордон. У цій схемі не було б нічого поганого, якби не одне але: уряд не заробляє у валюті. Він може цей борг тільки рефінансувати. А з постійним торговим дефіцитом це означає, що брати потрібно безперервно більше, ніж віддавати», - пояснює Дмитро Боярчук.

Леся, 19.04.2013 10:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини