В Музеї мистецтв Прикарпаття презентували реставровані ікони

Шість давніх ікон і дві сакральні скульптури реставровано в Івано-Франківську завдяки мистецькій акції «Повернуті із забуття». Ці твори презентовано в Музеї мистецтв Прикарпаття, яким опікується Михайло Дейнега.

Вісім робіт відновили фахівці Львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України, роботу над ще двома продовжують івано-франківські реставратори. Кошти на це, 50 тис. грн., виділив директор туркомплексу «Буковель», депутат обласної ради Олександр Шевченко.

Свого часу знайдені під час наукових експедицій на складах культових споруд ікони зберігалися у запасниках музею, на їх реставрацію бракувало коштів.

З ініціативи музейних працівників, художників, обласного управління культури до відновлення мистецьких творів упродовж 10-ти років залучаються меценати.

Як наголосив начальник управління культури, релігій і національностей обласної держадміністрації Володимир Федорак, порятунку чекають ще багато прекрасних цінних робіт, і задля цього тривають дві акції – «Повернуті із забуття» в Музеї мистецтв Прикарпаття і «Врятуймо скарби разом» в обласному краєзнавчому музеї. Тільки за минулий рік реставровано 36 творів.

За словами директора музею мистецтв Прикарпаття Михайла Дейнеги, із 12 тисяч експонатів півтори тисячі потребують реставрації. Благодійні акції продовжуватимуться.

Заступник директора музею із збереження музейних цінностей Віктор Доскалюк наголосив, що йдеться не лише про історичну та мистецьку, а й духовну цінність давніх творів, адже «вони намолені за роки і століття, це наша історія».

Леся, 21.02.2013 10:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини