Рецепт успіху для Івано-Франківська: виділятися серед інших міст України вихованістю мешканців та чистотою

7 лютого 2013 року відбулося чергове відкрите засідання робочої групи по виробленню місії Івано-Франківська «Багате місто багатих людей». Цього разу гостем був директор газети «Репортер», в минулому один із найяскравіших радіодіджеїв «Західного полюсу» Володимир Калин.

Почалось усе з майже нереальних ідей, і чим далі тим ближче до конкретних кроків.

Володимир Калин: «1 - У Польщі в горах є штучно створене озеро розміром, як наше Бурштинське море. Було б цікаво якби в Івано-Франківську створити величезну, чисту водойму з новітньою інфраструктурою куди б з’їжджалися відпочивати люди із Західної України та Східної Європи.

2 - Вже сьогодні в Івано-Франківську є близько 20 молодих фахівців, які роблять програми для Іноземних компаній. Їх зарплати суттєво більші від керівників Івано-Франківських підприємств та перших осіб області. Навколо таких фахівців потрібно об’єднувати обдаровану молодь вчити її і формувати ІТ-компанії. Таким чином збагачуючись, фахівці з комп’ютерних технологій збагачуватимуть місто.

3 - Мудрою є ідея створити пішохідний центр, як у розвинутих Європейських містах. Там ніхто 100 метрів до магазину не їде автомобілем. Також класно би було зробити «Івано-Франківський зелений коридор», щоб можна було прогулятися від вокзалу до парку Шевченка не натрапивши жодного разу на транспорт (маршрут може бути іншим).

4 - Оригінальною є ідея Різдвяних ярмарків. У Венеції їх організовують для того щоб залучити туристів в період, коли зменшений їхній потік.

5 - Класна річ, яку добре було б втілити саме в Івано-Франківську - це величезна літня сцена для проведення міжнародних фестивалів. На ній власними силами можна проводити один фестиваль в рік, схожий на «Юрмалу». Там могли б відбуватися всеукраїнські кубки КВК, конкурси краси, пісенні, байкерські та іншого роду фестивалі.

6 - Неподалік від Києва в Пирогово є Музей національної архітектури й побуту. Подібний музей під відкритим небом є за Івано-Франківськом в напрямку Галича. В тому місці даний музей не ефективний. Пропоную перенести його в Парк Т.Г. Шевченка, а також кожних вихідних залучати трьох або чотирьох майстрів мистецтва, які в старовинних хатах проводили б майстер класи із народних промислів. Це би була неповторна родзинка Івано-Франківська. Та щоб це зробило місто багатшим необхідно навколо такого парку-музею створити діяльність».

Постійна учасниця засідань Наталія Бояр висловилася, щодо необхідності розвивати парк Т.Г. Шевченка, перетворивши його в парк культури та розваг. На міському озері мав би курсувати легкий екскурсійний теплохід, а в парку мала б бути казкова галявина з казковими фігурками з дерева, металу та ін. Ну і по можливості потрібно запозичувати «спецефекти» із Уманського парку «Софія». Також там би мало бути багато кафе та дискотека. Цікаво було б також поставити оглядове колесо в центральній частині міста.

Іван Рубашевський розвивав тему «острову кохання», що посередині міського озера. В нього необхідно «вдихнути життя». Можна також робити акцент, що Івано-Франківськ займає перше місце за свіжістю повітря. А також можна виробити імідж Івано-Франківську «Місто якості», щоб міська влада гарантувала, що всі куплені тут товари були високої якості.

Олег Касіянчук запропонував зробити підсвітку острова кохання та парку.

Володимир Олійник нагадав про свою стару ідею – унікальна «Українська дискотека» під Ратушою, де пустує багато вільних площ.

Михайло Сидор: «Місто через 20 років має бути значно ширшим, а родзинкою мало б стати оглядове колесо на Вовчинецькій горі».

Христина Кубишкіна: «За 20 років в Івано-Франківську має бути багато кав’ярень, кожен власник якої прикрашав б територію біля них. Це мало б бути схоже на територію біля магазину «Оле-Тур», але по цілому місту. Цікаво було б створити Музей воскових фігур (такий, як музей Мадам Тюссо). Добре було б також почистити міське озеро, наповнити його водними атракціонами та розвагами, навезти піску щоб з травня по жовтень там був справжній пляжний бум.

Сергій Карташов розвинув ідею яка звучала на попередньому засіданні Івано-Франківськ місто спорту з новітніми спорудами, майбутня столиця спорту. Також запропонував відкрити ІТ-school, а також очищати воду в міській мережі за системою NERETE.

Тарас Рудик запропонував зберегти архітектуру, а місто розвивати як інтелектуальне та наукове. А родзинкою мали б бути нові оригінальні інженерні споруди.

Віталій Щербай запропонував зробити Івано-Франківськ містом фонтанів, а Святослав Гладенький – додав би більше світла, гірлянд і обов’язково – великий неповторний пам’ятник ( так як статуя свободи в США).

Сачко Мар’яна запропонувала зробити найбільший у світі квітковий годинник і покращити ландшафт міста взагалі. Також зробити найбільший в Україні кінотеатр під відкритим небом.

Роксолана Салига бачить Івано-Франківськ з великою кількістю багатоповерхівок, а посередині величезний парк. Останнім часом пішла мода в Англії робити в старих замках готелі. Щось схоже пропоную зробити в т.зв. замку Потоцьких.

Думка Івана Марени: «Івано-Франківськ – духовне місто».

Ольга Лебенько запропонувала  побудувати неймовірно великий палац мистецтв.

На завершення зустрічі, Наталія Бояр назвала дуже простий та реальний рецепт для міста. Вона пропонує виділитися серед інших міст України вихованістю мешканців та чистотою.

 

 

Леся, 11.02.2013 17:01



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини