Франківську шукають місію

Група активних івано-франківців, серед яких депутат обласної ради Володимир Олійник, засновник «Школи лідерів» Радислав Петрів та голова ГО «Івано-Франківська громадська обласна рада» Олег Касіянчук почали працювати над дуже глобальним питанням: виробити місію Івано-Франківська.

За словами Радислава Петріва, причиною стало те, що цьогріч ФРАНКІВСЬК зайняв аж 16 місце в рейтингу багатих міст України, а інші міста Прикарпаття не ввійшли навіть у сотню. Група поставила перед собою завдання: розробити місію міста, йдучи до якої ФРАНКІВСЬК у 2020 році зайняв би 1-ше місце в Україні і ввійшов в десятку багатих міст Європи.

17 січня 2013 р. відбувалося друге відкрите засідання робочої групи. На ньому поставлене питання розглядалося під кутом зору відомого у світі бізнесмена, маркетолога, засновника корпорації Аррle Стіва Джобса. А саме: «Think different" ("Думай інакше»). Це гасло лягло в основу стратегії Apple, щоб достукатися до свідомості людей, котрі не бачили альтернативи Біллу Гейтсу і програмним продуктам Microsoft. 

Однією з думок висловлених на засіданні була: «Враховуючи що місто із значним науковим потенціалом та великою кількістю ВУЗів, владою міста може бути прийняте рішення про залучення в Івано-Франківськ, на сприятливих умовах, наукової еліти України. За прикладом «Силіконової долини» (у США) звідки вийшли напрацювання Біла Гейтца (IBM), Стіва Джобса (Apple), Марка Цукерберга (Facebook) і т. д.

Простішою ідеєю є «Івано-Франківськ студентське місто» - з допомогою ректоратів та влади підняти рівень освіти у ВУЗах (піднявши планку для існуючих та залучивши нові науково-викладацькі кадри). Місто в свою чергу мало б заробляти на транспорті, проживанні, харчуванні і дозвіллі приїжджих студентів.

Керівник інтелектуального кіноклубу «Маяк», керівник робототехнічного гуртка Тарас Проць ствердив: «Було б добре створити гурток для програмістів або сприяти роботі приватної Школи комп’ютерної майстерності. Цим самим ми закладемо фундамент того, що місто зароблятиме на інтелектуальному продукті, як це робиться у всьому світі".

Та за основу взята місія Івано-Франківська запропонована Радиславом Петрівим: «Багате місто багатих людей». Адже без багатих людей не буде багатого міста і навпаки. Це довгострокова місія до якої потрібно поступово йти. При чому "багатство" - хто яке собі уявляє: духовне, матеріальне і т.д.

24 січня 2013 року відбулося чергове відкрите засідання робочої групи, за участю міського голови м. Івано-Франківська 1998 – 2006 р.р., Народного Депутата України 2006 – 2012 р.р. Зіновія Шкутяка. Зіновій Васильович, зазначив, що мрії та фантастичні речі з часом стають реальністю. Також він озвучив декілька тез:

1. Сприяти у створенні та плекати середній клас. Це середовище людей які роблячи власну справу, будуть захищати те що зробили. Середній клас завжди був стержнем суспільства. В кінці 90–х, початку 2000-х років, ми пробували створити середній клас підприємців шляхом сприяння розвитку будівельної галузі.

2. Івано-Франківськ може виділитися самобутньою культурою. Це той напрямок який може прославити нас на цілий світ, а відповідно збільшити притік туристів. Для прикладу можу назвати інформацію, що Львів за Різдв’яні свята відвідало більше туристів ніж за Євро 2012.

3. Підтримую напрацювання вашої групи, що необхідно розвивати новітні інтелектуальні та комунікативні технології.

Серед ідей висловлених 24 січня були також такі:

Івано-Франківськ місто по переробці сміття,

Створити неповторний Музей казок на місці музею Гриневичів ( що по вул. Василіянок),

Монорейсова дорога з м-ну Позитрон до м-ну БАМ.

Додаткова інформація:
Місія Дніпропетровська, вироблена впродовж 2011 року науковцями:
Дніпропетровськ – міжнародний фінансово-діловий центр, столиця космічних технологій України, логістичний та промисловий лідер Придніпров’я, комфортний для життя та ведення бізнесу.

Місія Києва на думку Мирослав МАРИНОВИЧ: «Одвічна місія Києва — скромна місія миротворця»

 

 

Леся, 25.01.2013 09:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини