Більшості громадян податок на нерухоме майно не торкнеться

Податком на нерухоме майно буде обкладатися тільки житлова площа об’єкта житлової нерухомості. Для фізичних осіб-громадян Податковим кодексом передбачені пільги зі сплати цього податку, який вперше буде сплачуватися у 2013 році.

Так, площа оподатковуваної житлової нерухомості, що перебуває у власності  фізичної особи – платника податку, зменшується: для квартири - на 120 кв. метрів; для житлового будинку – на 250 кв. метрів. Крім цього, не буде оподатковуватись один дачний або садовий будинок, який є власності громадянина. Таке зменшення надається один раз на календарний рік і застосовуватиметься до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована відповідно до законодавства, або до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості за вибором платника. Про новий податок роз’яснював Петро Кулик - начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПС в області на кущовому семінарі для платників податку в м. Івано-Франківську.

Із житлової нерухомості, яка перевищує зазначені розміри, буде сплачуватися податок на нерухоме майно за ставками, які встановлені місцевими органами самоврядування. 

Леся, 06.02.2013 08:38



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини