На «Різдво в Карпатах» зібралися учасники та гості з усієї Івано-Франківщини

Вже третій рік поспіль у Богородчанах відбувається обласний фольклорний фестиваль «Різдво в Карпатах». Цього разу святкове дійство зібрало понад 400 учасників, представників 16 творчих колективів.

«Хочемо, щоб люди поколядували, прославили Сина Господнього і показали самі собі та іншим, наскільки ми багаті,
- зазначив, спілкуючись із журналістами, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак. – Серед учасників колядницьких партій, Вертепів, Маланок є діти від 3-4 років та поважні люди, яким за 80-ть»

Завідувачка клубу села Маркова Богородчанського району Ганна Боднарчук приїхала на фестиваль з родинною різдвяною шопкою, якій вже більш ніж 7 років.

«Робила її для своєї дитини, - розповіла жінка. – Тепер зичу шопку для сусідських дітей, які йдуть колядувати»

Цього дня у місцевому Будинку культури було представлено чимало шопок та дідухів, виготовлених у різних районах Івано-Франківщини. Гості фестивалю мали можливість оглянути їх у фойє закладу перед початком урочистої частини заходу, а також оцінити смак святкових страв, запропонованих всім охочим вправними прикарпатськими господинями. 

«Ми сьогодні приїхали із вертепним дійством «Вифлеємська зоря», - поділилася, хвилюючись перед виступом, керівник народного аматорського колективу села Павлівка Тисменицького району Олександра Боднар. – Пишучи сценарій, беремо за основу традиційні слова з місцевих колядок і додаємо щось своє, бо хочеться кожного разу представити нове. Взагалі щороку ходимо колядувати селом. Запрягаємо коні, сідаємо на сани і їздимо від хати до хати»

Зберігають давні традиції й майстри народних костюмів, які готували фестивальне вбрання для учасників творчих колективів. 

«Наша талановита Марійка Химинець, яка є вишивальницею та модельєром, виготовила до цього фестивалю кожушки для пастухів і кожухи жіночі на основі старовинних, що є в музеї побуту та етнографії села Саджава, - розказала начальник відділу культури і туризму Богородчанської РДА Галина Канюк. – Та Коляда, яка сьогодні відбувається на сцені Будинку культури, збагачує нас, наповнює душу добром, милосердям. Ми добре усвідомлюємо, що це особливе свято»

Леся, 10.01.2013 13:38



Вибір редакції

Найпопулярніші новини