«Петля часу» або яка назва обласного центру: Франківськ чи Станіславів?

Дискусія що розгорнулася навколо доцільності/недоцільності приведення до притаманної логіки назви обласного центру Прикарпаття, після оприлюднення відповідного Депутатського запиту Степаном Волковецьким викликала в громадськості жвавий інтерес і гострі суперечки.

Кожна сторона дискусії по свому права і має сенс! Але...
Хочу висловити виключно свою власну думку!
1) Чи доцільне подальше існування та збереження у вжитку абсурдної за формою і абсолютно не притаманної украінській історії державотворення та містобудування, їх назвам і вжитку словосполучення комуняцьких вождів у назві саме "Івано-Франківськ" від 1962 року??? (Хоча б з логіки що Хмельницький НЕ називають Богдано (Зеновій)-Хмельницький).
Думаю, що НІ!!!
2) Чи доцільно розглядати версію поверненя до історичної назви - "Станіславів"??? 
Думаю, що НІ!
І впершу чергу з - політичної!!! Назви своїм містам ми повинні і будемо присвоювати самі! А, НЕ на честь чужинських завойовників та окупантів, звідки б вони не походили!
3) Чи доцільно зберегти назву столиці Прикарпаття на Честь - Франка Івана сина Яківа? 
Думаю і переконаний, що ТАК!
Скорочена і вичерпна назва для областного центру Прикарпаття - "Франківськ" і відповідно назва області "Франківська область" цілком співзвучна і логічна назва!
4) Питання фінансових витрат! Чи не найголовніший аргумент!
Але, тут все набагато простіше, а ніж хтось сподівається!
а) по-перше, період на перейменування всього з чим це пов"язано можна визначити у щонайменше 5-10 років!!!
б) по-друге, всі установи, підприємства та організації мають можливість протягом всього перехідного періоду використовувати у своєму користуванні і діловодстві подвійну назву (або стару або нову) весь 5-10 річний період!
в) по-третє, установи, організації і підприємства, хто має вільні (позабюджетні) кошти, самостійно визначає коли йому поміняти бланки, печатки і штампи, вивіски. У нас в державі, під час так званої "адміністративно-територіальної реФФорми" всі органи і так будуть змінювати назви у своїх реквізитах! Зараз, Головне управління охорони здоров"я ОДА перейменовано у "департамент"! Всі і так міняють печатки і штампи, бланки. А до цього, такі зміни і супровідні витрати понесли всі інші управління, які стали "департаментами"! То, що заважає у час таких змін паралельно змінити і назву міста та області? Чи будуть це тоді вважатися "Додатковими витратами"?, якщо і так міняють всі реквізити за наказом "згори"???
г) по-четверте, паспортний стіл міняє штампи реєстрації (прописки) місця проживання громадянина безкоштовно(!!!), по ступеню бажання і добровільного звернення самого громадянина, або під час отримання ним нового паспорту. Так як, в нас в країні, впровадження "нових" паспортів стало депутатським родинно-клановим бізнесом Грицака і його "подєльників"!
д) пошта працює у звичному режимі і їм "по-барабану" що там пише: "Франківськ" чи "Івано-Франківськ". Бо не в Жмеринку, точно!
е) самі громадяни, прості люди, жодних витрат НЕ несуть!
Даний перелік можна продовжувати до безкінечності, але потрібно усвідомити головне: Одну й ту саму ідею можна втілити у життя по різному! Можна, тупо на цьому всіх обібрати, а можна поступово і безболісно, "без фанатизму", аналогічно з впровадженням "гривні" у 1996 році замість "купонів"! 
Всі краіни ЦЕ переживають спокійно і мирно! Але, якщо хтось хоче на цьому заробити собі дивиденти, когось "замочити" а самому "вилізти", то можна будь-яку розумну ідею в руках ідіотів спохабити до абсурду!
Це, НЕ є проблемою! 

Депутат Івано-Франківської обласної ради Юрій Романюк

 

Леся, 08.01.2013 09:59



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини