Івано-Франківськ звільниться від тютюнового диму

Сьогодні в Івано-Франківську відбулася прес-конференція та круглий стіл по обговоренню Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)».

Як зазначають організатори, цим заходом наше місто приєднується до найкращих практик захисту відвідувачів та персоналу громадських місць від негативного впливу тютюнового диму.

Андрій Скіпальський, керівник проекту «Україна без тютюнового диму» (м. Київ) розповів про даний Закон.

За його словами, причинами ухвалення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)» є  те, що пасивне куріння – це соціально несправедливий факт,та те, що 80% населення України підтримують звільнення кафе та барів від тютюнового диму. Також причиною є те, що десятки тисяч працівників закладів ресторанного господарства змушені дихати тютюновим димом протягом восьми-десяти годин.

«Закон дуже простий. До цього часу ми  мали норму закону 50\50, тепер же куріння в приміщеннях закладів повністю заборонено. Це дає дуже чітку картину виконання Закону. Ми більше не граємося в 50\50, цю норму було дуже складно проконтролювати», - зазначає Андрій Скіпальський.

Згідно Закону, з 16 грудня курити заборонено у ліфтах і таксофонах, на дитячих майданчиках, на спортивних майданчиках, у під’їздах жилих будинків.

Також заборонять палити  у приміщеннях та на території навчальних закладів, у приміщеннях та на території  закладів охорони здоров’я, у приміщеннях органів державної та місцевої влади, на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів та в інших закладах.

У закладах ресторанного господарства та на робочих місцях заборонять курити не лише тютюнові вироби, а й електроні сигарети та кальяни.

Згідно з дослідженням Київського міжнародного інституту соціології 84% населення та 53% самих курців підтримують абсолютну заборону куріння в громадських місцях.

За невиконання закону  передбачені штрафи від 1 000 грн. до 10 000 грн. для підприємців. Особи-курці ж сплачуватимуть від  51 до 175 грн штрафу.

 

 

Леся, 26.11.2012 13:23



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини