Рішення про співфінансування ремонтних робіт вдарило по кишені мешканців – Вінтоняк

Жителям будинку по вулиці Молодіжній,48 представники ЄРЦ запропонували зробити ремонт у підїзді на умовах співфінансування. Представник ЄРЦ зустрівся із мешканцями першого під’їзду і заявив, що для того, аби побілити стіни у під’їзді, жильці кожної квартири повинні здати по 170 гривень. Якщо врахувати, що будинок 9-поверховий, на кожному поверсі розташовано по чотири квартири, то виходить, що мешканці одного підїзду мають здати на побілку 6120 гривень. І це, нагадаємо, тільки половина суми. Отже, щоб зробити ремонт потрібно 12240 тисяч. Мешканці заявили, що це надто велика сума. Проте представник ЄРЦ відзначив, що 30 % від цієї суми зїдають податки, тому це теж треба врахувати.

Голова ради громадської організації «Народний контроль» Михайло Вінтоняк стверджує, що ремонт житлового фонду на умовах співфінансування, який сьогодні пропонує мешканцям КП «Єдиний розрахунковий центр» суперечать чинному законодавству. Оскільки не можливе співфінансування 50 на 50.

«Їх рішення про спіфінансування суперечить відповідному закону, в якому чітко вказано, що 70 % коштів ідуть з бюджету, а тільки 30 % від мешканців.  Повісити на плечі мешканців житло - це ганебне рішення. Вони кажуть 50 % з бюджету, але не варто забувати про те, що бюджет міста на 80% складається з відрахувань працюючих громадян міста та 20% від комерції та ринкового збору – це теж гроші громадян», - пояснює Михайло Вінтоняк.

Також, Михайло Вінтоняк заявив, така схема проведення поточного чи капітального ремонту є неефективною, оскільки при ній відбувається подвійне оподаткування, через що у свою чергу зростає і вартість робіт. Крім того, він вважає, що КП «ЄРЦ» не зважає на цінову політику фірм-виконавців, бо залучає і дає заробляти своїм.

«ЄРЦ - управлінська структура, яка збільшує витрати мешканців тому, що йде подвійне оподаткування: ЄРЦ при отриманні коштів сплачує 20 % ПДВ і якщо вони замовляють виконавця послуг, який є платником ПДВ, то він знову платить 20%, навіть, якщо фірма не є платником ПДВ, то вона змушена все ж сплатити 10 % податків. Відповідно одразу збільшуються витрати, тому суми і завищуються. З другої сторони вони відшукують свої фірми, які на цьому і заробляють», - резюмує Михайло Вінтоняк.

 

Леся, 19.07.2012 11:30



Вибір редакції

Найпопулярніші новини