Відразу після виборів тарифи ЖКГ для населення зростуть в 1,5-2 рази - Гребенюк

Вчора президент Віктор Янукович підписав зміни до закону "Про природні монополії", прийняті парламентом в кінці червня. Уже сьогодні, 18 липня, в силу вступають абсолютно нові правила утворення тарифів на послуги комунальних підприємств, які роблять населення Україна заручниками компаній-монополістів. Відразу після парламентських виборів піде різке збільшення тарифів для населення на всі види послуг ЖКГ, впевнений економіст, голова громадської організації «Спілка власників житла Дарниці» Богдан Гребенюк.

«Підприємства, які надають послуги у сфері ЖКГ – електроенергія, опалення, газ, водопостачання – отримали офіційний дозвіл влади формувати тарифи для населення з урахуванням прибутку на інвестований капітал. Це означає, що в тарифи відтепер буде закладатися ремонт та закупівлі обладнання. Враховуючи зношеність основних фондів комунальних підприємств, у їх модернізацію необхідно вкласти десятки мільярдів гривень. Тепер цей вантаж буде частково перекладений на громадян України», - заявив Богдан Гребенюк.

На його думку, різке підвищення тарифів на ЖКГ відбудеться вже восени 2012 року.

«Зміни до закону «Про природні монополії» ставлять кожного громадянина Україна в пряму фінансову залежність від волі комунального монополіста. Адже зараз основні фонди комунальників зношені на 50-70%, а закон не визначає, яку саме частину витрат на модернізацію можна включити у вартість послуги для населення. Гадаю, що вже перше підвищення тарифів ЖКГ для населення буде досить різким і помітним для гаманця кожного – у 1,5-2 рази», - вважає Гребенюк.

Тим не менш, на думку економіста, підвищення тарифів відбудеться не раніше, ніж у листопаді 2012 року. «Поки не закінчаться парламентські вибори і підрахунок голосів, влада не дозволить монополістам піднімати тарифи, щоб не втрачати рейтинг», - зазначив він.

Закон № 4998-VI "Про внесення змін до закону України "Про природні монополії" був прийнятий Верховною Радою України 21 червня 2012 року. Президент України Віктор Янукович підписав його 17 липня. Зміни в закон № 4998-VI вступають в дію після його офіційної публікації.

Пресс-служба
Спілки власників житла Дарниці
Леся, 18.07.2012 16:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини