Михайло Вишиванюк: Держава має стати на захист української мови

На площі перед адмінбудівлею Івано-Франіквської ОДА щойно завершилась спільна сесія рад усіх рівнів Франківщини.


Окрім спільного звернення від імені місцевих обранців до голови ВРУ і Президента з вимогою припинити атиконституційні дії, листа із зверненням також характеру було адресовано Президенту і від імені облдержадміністрації.


Його зачитав губернатор Прикарпаття Михайло Вишиванюк.


Наводимо текст звернення:

Президенту України Віктору Януковичу.

Шановний, Вікторе Федоровичу,

5 липня 2012 року в місті Івано-Франківську була проведена позачергова спільна сесія обласної, районних, сільських, селищних і міських рад. На ній було розглянуто питання про невизнання законопроекту від 3 липня 2012 року №9073 «Про засади державної мовної політки». Під час сесії було відзначено, що даний закон створив суспільну напругу в області, не сприяє політичній стабільності, порозумінню та суспільній злагоді. Громадяни краю сприймають його як такий, що не відповідає Конституції України, зокрема ст..10, у якій сказано, що держава забезпечує усебічний розвиток і функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя на території України. Окрім того, він містить норми, спрямовані на розкол української нації і встановлення чіткого мовного поділу засобами державного примусу. Положення цього документу передбачають, зокрема, офіційне публікування актів органів державної влади українською і російською мовами, водночас, встановлюють підґрунтя для двомовності в роботі, діловодстві та документації органів державної влади і місцевого самоврядування. В Україні не існує перешкод чи заборон для вільного розвитку мов національних меншин. Держава має сатти на сам перед на захист української мови, укріплюючи її статус у сфері офіційного та ділового спілкування, інформаційного і культурного простору. Інакше, Україна ризикує втратити свою національну мову. Запровадження в Україні другої державної мови є недопустимим.

Обласна рада своїм рішенням зобов’язала обласну державну адміністрацію звернутись до вас накласти вето на закон України №9073 «Про засади державної мовної політки».

Відповідний лист, за словами Михайла Вишиванюка, сьогодні буде направлено кур’єрською службою Президенту України.

Леся, 05.07.2012 17:05



Вибір редакції

Найпопулярніші новини