Чи підпише Литвин мовний законопроект?

В український політиці не діє правило: пацан сказав, пацан зробив. Буквально ще кілька днів тому спікер Володимир Литвин заявляв, що він ніколи в житті не підпише незаконно прийнятий мовний законопроект, що влада його обдурила, і він подає у відставку. Ситуація змінилася вже вчора. Прес-служба Литвина розтиражувала заяву, що спікер нікому нічого не обіцяв, що він підпише мовний законопроект, якщо він прийнятий в рамках регламенту Верховної Ради.

Театр для одного актора

Після скандального голосування за мовний законопроект 3 липня, який вніс до порядку денного віце-спікер Адам Мартинюк, Володимир Литвин заявив, що влада його обдурила. Мовляв, його викликали на нараду. А в цей час Мартинюк з регіоналами і провернув дільце з мовним законопроектом. Литвин рвав і метав і навіть заявив, що подає у відставку.

Все це гра на публіку, впевнені політологи. По-перше, Литвин не міг не знати, що законопроект будуть голосувати, адже його фракція практично в повному складі підтримала мовний законопроект. Політологи відзначають, що фракція Литвина характеризується субординацією, і вона ніколи не голосувала б, якби не отримала вказівки від свого лідера, тим більше, що в першому читанні «литвинівці» не підтримали мовний законопроект. По-друге, гра на публіку з відставкою вигідна самому Литвину. Якщо його відставлять, він буде використовувати це під час виборчої компанії. Якщо ні, то теж завжди зможе говорити про те, що збирався піти, але йому не дозволили цього зробити.

До слова, кажуть політологи, Литвин розуміє, що восени в парламенті будуть приймати непопулярні законопроекти, які вдарять по народу, і він їх, як спікер повинен підписувати, а це може вдарити по його іміджу. Тому, якщо його відставлять - він нічого не втратить, а може навіть щось і придбає.

У пошуках рішення

Після заяв Литвина Партія регіонів почала активно шукати вирішення проблеми, адже мовний законопроект, щоб він став законом повинні підписати голова профільної комісії, потім спікер і тільки після цього Президент.

Оскільки поки Литвин нічого підписувати не хоче, в Партії регіонів почали шукати шляхи вирішення проблеми. Спочатку заговорили про те, що може бути обраний новий глава ВР. З'явилася навіть інформація, що ним може стати Іван Плющ. Для того, щоб відставити чинного спікера більшість вчора навіть внесло зміни в закон «Про регламент роботи ВР», якими змінила процедуру відставки спікера і голосування за нового главу парламенту. Тепер спікера звільнити і обрати нового стало набагато простіше.

Тим не менш, уже сьогодні з'явилася інформація, що законопроект про мови зможе підписати віце-спікер Адам Мартинюк. В інтерв'ю одному з видань Валерій Камчатний, заступник голови регламентної комісії, заявив, що зараз вивчається питання про те, чи може законопроекти підписувати хтось інший крім Литвина. За його словами, якщо спікер не приходить на роботу, і не виконує свої прямі обов'язки, то робити за нього це може віце-спікер. Він зазначив, що зараз регламентний комітет займається цим питанням і найближчим часом видасть свої роз'яснення з цього питання.

«Це просто нонсенс. Ніхто крім спікера не може підписувати законопроекти та інші документи, про це чітко говорить закон «Про регламент роботи ВР». Там сказано, що глава Верховної Ради підписує всі прийняті депутатами законопроекти, і все крапка. Ні через кому, слова «якщо», якщо він хворіє, якщо не виконує свої обов'язки. Таким чином ніхто, крім спікера, не може ставити свою візу під прийнятими законопроектами. Те, що говорять у регламентному комітеті, це просто нісенітниця. Хоча можливо, більшість збереться і знову внесе якісь поправки в регламент роботи Верховної Ради, щоб делегувати функції Литвина того ж Мартинюку », - повідомив у коментарях порталу народний депутат Дмитро Шлемко.

Задній хід?

Хоча Володимир Литвин заявив, що він не підпише скандальний законопроект про мови, на ділі може вийти зовсім по-іншому. Зробити такі висновки можна, виходячи з вчорашньої заяви прес-служби спікера, яка заявила. Що Литвин нікому нічого не обіцяв, це раз. А, по-друге, спікер підпише законопроект, якщо він був прийнятий в рамках регламенту роботи Верховної Ради. Хоча, як стверджує опозиція, мовний законопроект був прийнятий з грубими порушеннями.

«Влада тут може піти двома шляхами. Перший, доводити, що законопроект був прийнятий в цілому, але в першому читанні. Про другому читанні вони говорити не можуть, так як з більше двох тисяч поправок профільним комітетом, який очолює Яворівський, було розглянуто лише триста. Не було порівняльної таблиці по першому законопроекту і поправок, які були внесені або відхилені. Також можуть говорити про те, що Мартинюк вносив законопроект до порядку денного, а не виставляв його на голосування в цілому. Якщо на Литвина натиснуть, і він підпише цей законопроект, то він стане зрадником українського народу, і його можна буде притягнути до кримінальної відповідальності. Але найімовірніше буде другий варіант розвитку подій. Більшість оперативно підготує законопроект до другого читання, напише порівняльну таблицю, в якій не буде враховано 99,9% поправок і проголосує », - каже Дмитро Шлемко.

За його словами, повторно законопроект можуть розглядати сьогодні або завтра, також можуть до нього повернутися і на наступному тижні, прийнявши рішення про скликання позачергової сесії. Також він зазначив, що опозиція ще не вирішила «чи буде вона брати участь в цьому фарсі чи ні».

Хоча, каже Шлемко, можливо, Янукович дасть вказівку притримати законопроект і повернутися до нього восени. Такий розвиток їм буде навіть на руку, оскільки. Перед виборами вони знову зможуть нагадати про себе і знову розбурхати суспільство.

Проте, у світлі останніх подій можливий Литвина таки змусять підписати законопроект. Буквально кілька хвилин тому лідер фракції ПР в парламенті Олександр Єфремов заявив, що подасть на спікера до суду, якщо він не підпише скандальний законопроект. А як стверджує опозиція Янукович викликав Володимира Литвина в Межигір'ї для консультацій.


Нет произволу власти

Леся, 05.07.2012 15:58



Вибір редакції

Найпопулярніші новини