Виступ Шлемка Д. В., народного депутата України на пленарному засіданні Верховної Ради України 18 травня 2012 року

Шановні співвітчизники! Днями Вищий спеціалізований суд, розглядаючи касацію у справі Юлії Тимошенко, переніс дату наступного судового засідання аж на 26 червня. Причин цього, на мою думку, декілька.

Перша. Затягування розгляду касації призведе й до відтермінування розгляду справи Європейським судом з прав людини. Адже вона, як недавно озвучив екс-суддя Євросуду Володимир Буткевич, без всякого сумніву, виграшна, так як сам Президент Янукович заявив, що Юлія Тимошенко була засуджена за старим Кримінальним кодексом, а тому не було дотримання європейських стандартів.

По-друге, не дати владі можливості виконати вимогу ПАРЄ щодо обов'язкової участі Юлії Тимошенко у виборчому процесі до українського парламенту.

По-третє, збити напір лідерів європейських країн, світових політиків щодо їх небажання брати участь в Євро-2012 та закликів до бойкоту чемпіонату.

І, по-четверте, призупинити, на думку влади, введення каральних санкцій проти недемократичного режиму Януковича, низки компаній олігархів з Партії регіонів, посадових осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини та репресії щодо політичної опозиції.

Можливо ця пауза відтягне на певний час політичну смерть очільників влади, але не більше. Вони, за надуманими мотивами газової справи, посадили Юлію Тимошенко за грати, катують ні в чому невинну людину. Нагадую всім, що європейська формула розрахунків за газ ставить Україну в одну площину з іншими державами щодо її незалежності від Росії. Для обслуговування потреб українців є достатньо дешевого свого газу, а олігархи зі своїми мільярдними статками, як суб'єкти господарювання, нехай домовляються з росіянами. Немає сумнівів, що Юлія Тимошенко в найближчий час покине колонію, а на її місце невдовзі сяде теперішній Прем'єр-міністр Микола Азаров. Це не моя видумка, а сам нинішній глава уряду Микола Янович у Брюсселі висловився, що він знав, що підписання «Харківських угод» з Росією не гарантує нашій країні здешевлення газу на 100 доларів за тисячу кубів. Тобто, вищий державний чиновник схвалив угоду, наперед знаючи, що вона не буде виконуватися і Україна понесе втрати від такого політичного контракту. Саме це і випливає із одкровень Азарова, який 16 травня, виступаючи на конференції "Україна і ЄС: яке майбутнє?" в стінах Європарламенту сказав (цитую): "Насправді ніякого зниження ціни на газ не було, це була орендна плата за перебування Чорноморського флоту. Але це був передих". Нагадаю всім українцям, якщо хтось призабув, що ціна такої «передишки» – це додаткові 25 років перебування на території України військової бази чужої, не вельми дружньої нам держави. Отже, пан Азаров сам визнав, що це було помилкове політичне рішення, яке завдало непоправної шкоди стратегічним національним інтересам. А це вже не надумана, а реальна стаття уже нового Кримінального кодексу на довгі роки тюрми.

Який мудрий український народ, що має з цього приводу доречне  прислів'я: "Не копай яму другому, бо сам у неї впадеш".

Леся, 18.05.2012 17:04



Вибір редакції

Найпопулярніші новини