Якщо ми визначимо, що літак захоплено терористами, то буде прийнято рішення на знищення цього літального апарату — Голубцов

Ні дощ, ні щільні хмари не стали на заваді військовим авіаторам 114-ї бригади тактичної авіації. Навпаки погода, що різко погіршилась на Прикарпатті, допомогла пілотам-винищувачам відновити свої навички польотів під час подібних погодних умов.

 «Під час польотів, які проводились відповідно до планів бойової підготовки, військовослужбовцями нашої бригади відпрацьовувались завдання з перехоплення малошвидкісних цілей, що літають на низьких висотах, – лаконічно пояснив усе, що відбувалося на аеродромі, командир 114-ї бригади тактичної авіації полковник Сергій Голубцов. – Усі ці завдання виконуються як у рамках поточної підготовки льотчиків, так і в плані захисту неба під час проведення міжнародного чемпіонату «Євро 2012».

   Спеціально для проведення цих тренувань з військового аеродрому в Миколаєві прилетіли навчально-тренувальні літаки Л-39. За задумом цих навчань, невідомий літак порушив повітряні кордони нашої держави, на запити наземних служб він не відповідає і продовжує рух вглиб України. Для його перехоплення у повітря піднялись два винищувача МІГ-29, якими керують досвідчені пілоти полковник Олександр Кухаренко та підполковник Сергій Ісаков. Після зльоту винищувачі зайняли бойовий порядок "пеленг літаків" з дистанцією 300-400 метрів та кутом візування 20-30º. За командами з землі винищувачі виходять у район пошуку цілі, здійснюють її візуальне виявлення та  розпізнавання з установкою радіозв’язку. Після того, як цілі буде виявлено, іде доповідь на командний пункт про її тип, державну приналежність, бортовий номер, швидкість та висоту польоту. І зрештою, пілоти-винищувачі примушують літак-порушник до посадки на військовий аеродром 114-ї бригади тактичної авіації.

Здавалось би, все просто. Але це тільки на словах. Знайти в небі літак – порушник, який сам по собі є досить невеликим і ще ретельно маскується під всі нерівності місцевості, справа складна і відповідальна. Тому виконати її можуть лише досвідчені пілоти.

«Проблема полягає в тому, що знайти невелику ціль – скажімо, приватний літачок чи гелікоптер, який рухається зі швидкістю 160-300 кілометрів на годину і на висоті від 50-ти до 100 метрів, важко, – ділиться командир бригади. – Потрібно мати практику знаходження її на фоні землі, а потім і практику самого перехоплення».

Потрібно зазначити, що упродовж останніх двох місяців до авіаційних частин значно покращилось постачання пального (порівняно з попередніми роками – у п’ять разів!), що дозволило значно підвищити кількість льотних змін. Крім цього, державні авіаремонтні заводи ремонтують і передають до повітряних сил кожного місяця щонайменше два літаки.

 «Нам поставлено завдання – підняти середній наліт на кожного льотчика до сорока годин і виконувати в місяць не менше п’яти льотних змін, – зазначив полковник Сергій Голубцов. – Тобто можу авторитетно констатувати, що ситуація з підготовкою як льотчиків, так і авіаційної техніки останнім часом істотно покращилась».

  На особовий склад 114-ї івано-Франківської бригади тактичної авіації покладено відповідальне завдання із захисту неба під час футбольних матчів на львівському стадіоні влітку цього року. Вже зараз небо над цим об’єктом поділено на три польотних зони, в яких під час проведення матчів постійно будуть знаходитись винищувачі. Загалом буде здійснено близько двох десятків вильотів винищувачів, які патрулюватимуть небо Галичини до тих пір, доки останній уболівальник не покине межі стадіону. Також на допомогу Міг-29 будуть залучені бойові гелікоптери інших частин та з’єднань, що дислокуються на території Західного Оперативного Командування.  Щоб пояснити всю глибину підготовки до захисту неба під час мундіалю «Євро 2012», скажу лише одне: спеціалісти з антитерористичних груп, психологи та аналітики визначили чимало сценаріїв розгортання можливих подій: від звичайного пілота, який «загубився в просторі», –  до психічно хворої людини, яка хоче здійснити посадку на території стадіону. Політ від кордону до, скажімо, львівського стадіону займає лічені хвилини. Тому у військового льотчика буде обмаль часу, щоб визначити, хто керує «крилатим порушником», і прийняти одне, але правильне рішення.

 «Ми – люди військові, і в наших руках грізна зброя, – наголошує полковник Сергій Голубцов. – Але  це не означає, що ми будемо відразу її застосовувати на ураження. Перше, що ми будемо робити, то це визначати тип літального апарата, його державну належність, мету руху. По можливості зв’язуємося з екіпажем за допомогою міжнародних радіоканалів. І якщо переконуємось, що це не терористи, а просто хтось заблукав, чи виникли якісь інші форс-мажорні причини, то ми відводимо ці літальні апарати до посадки на наш аеродром. Але якщо ми визначимо, що літак захоплено терористами, то буде прийнято рішення на знищення цього літального апарату».

   Загалом упродовж однієї польотної зміни авіатори 114-ї бригади тактичної авіації здійснили майже три десятки вильотів, крок за кроком відпрацювали всі елементи перехоплення. За це отримали високу оцінку від заступника командувача ПВК Захід – начальника авіації полковника Олександра Кухаренка.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа центр міністерства оборони України. 

Леся, 06.04.2012 08:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини