Микола Томенко: Опозиція виступатиме проти внесення будь-яких змін до закону про вибори народних депутатів

У понеділок, під час виступу на відкритті 18-го засідання Комітету парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом, Заступник Голови Верховної Ради, один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко заявив, що парламентські вибори стануть важливим тестом на відданість Української Держави європейським цінностям. Політик також наголосив, що Верховна Рада докладатиме всіх зусиль для забезпечення їхнього вільного та демократичного проведення.
 
Віце-спікер нагадав, що у листопаді минулого року Верховна Рада України схвалила Закон «Про вибори народних депутатів України», який було підтримано «конституційною» більшістю голосів, за консолідації всіх політичних сил Верховної Ради.
 
«Виходячи з того, що було досягнуто бодай хисткого, але компромісу між всіма політичними силами, вважаю, що дискусії про можливість внесення змін до Закону про вибори будуть трактуватися і суспільством, і опозицією як спроби якимось чином впливати на перебіг виборчого процесу», - наголосив Микола Томенко.
 
Тому, додав він, «було б справедливо щоб сьогодні усі учасники майбутніх парламентських виборів акцентували більше уваги на підготовку до виборчої кампанії, на дії, які пов’язані з тим, щоби вибори були проведені відповідно до приписів Венеціанської комісії, наших законів і стандартів демократії».  
 
Водночас, відповідаючи на запитання щодо можливого внесення змін в згаданий закон, Микола Томенко ще раз наголосив, що коли в непростому переговорному процесі йшла робота над законом про вибори, то неодноразово говорилося про загрози і подвійне тлумачення певних норм.
 
Однак він додав, що на всіх засіданнях мова йшла про те, що «ми тлумачимо ухвалення нової редакції закону про вибори як компроміс який діє як мінімум на цю виборчу кампанію».
 
«Тобто ми були запевнені, що жодних змін до закону не буде внесено після його ухвалення і підписання президентом», - підкреслив політик.
 
«Якщо сьогодні почнеться реалізовуватися сценарій: або через Конституційний Суд, або в інший спосіб – повернутися до змін до закону про вибори ми свідомі того, що однією нормою це не завершиться», - наголосив Віце-спікер.
 
«Багато експертів висловлюють занепокоєння, що за зміною однієї норми можуть потягтися зміни норм, які, скажімо, стосуватимуться формування комісій та інших інструментів, що роблять можливими фальсифікації», - додав він.
 
«Сьогодні ми фактично знаходимося в підготовчому етапі до виборчого процесу, тому за таких обставин перегляд правил проведення виборчої кампанії є поганим знаком і у взаєминах опозиції і влади, і в частині впевненості в тому, що вибори пройдуть демократично», - сказав Микола Томенко.
Леся, 21.02.2012 12:35



Вибір редакції

Найпопулярніші новини